Orzechy pekan właściwości. Czy można je jeść w ciąży? Cena

Orzechy pekan słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływają na funkcje mózgu oraz serce. Dodatkowo są pyszne i delikatne w smaku! Jest składnikiem wielu regionalnych potraw amerykańskich, jednak w Polsce są również popularne. Sprawdźcie koniecznie, dlaczego powinniśmy je włączyć do swojej diety!

Orzechy pekan kryją w sobie niesamowite wartości odżywcze. Dostarczają nam wiele energii, a przy tym są bogate w witaminy i minerały. To także źródło białka, które jest nam niezbędne. Ponadto są bogate w błonnik, dzięki któremu jesteśmy syci na dłużej. Niezaprzeczalnie składają się w głównej mierze z tłuszczów, bo aż z 70%, z czego 90% to tłuszcze nienasycone. Zawierają także dużo antyoksydantów, które redukują „zły” cholesterol LDL w organizmie. To właśnie one z pośród innych orzechów, zawierają najwięcej polifenoli! Są zalecane przez każdego dietetyka, ponieważ mogą zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym, w dodatku mogą je spożywać zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci.
Właściwości orzechów
Orzechy pekan wykazują niesamowicie duże właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na ogromną zawartość przeciwutleniaczy. Bowiem to właśnie one korzystnie wpływają na redukcję stresu oksydacyjnego. Przez to mają również zdolność do zapobiegania chorobom serca. Zawierają dużo miedzi, a dzięki niej są w stanie zapobiec wystąpieniu choroby Parkinsona. Duża zawartość witamin i składników mineralnych wpływa pozytywnie na koncentracje oraz funkcjonowanie mózgu.
Orzechy pekan odchudzanie, skóra, włosy
Wspomagają odchudzanie przez dużą zawartość błonnika pokarmowego. Pomaga on usunąć złogi z organizmu, a także sprawia, że jesteśmy długo syci. Dodatkowym plusem jest ich wpływ na podkręcenie przemiany materii. Mogą je także spożywać osoby, które chorują na cukrzycę, a wszystko przez to, iż pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Przez wysoką zawartość witaminy A,  kwasu foliowego, jak również cynku mają pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry oraz włosów. Witaminy zapobiegają wczesnemu starzeniu się skóry. Redukują powstałe już zmarszczki, a dodatkowo hamują pojawienie się nowych! Wyrównują również koloryt skóry i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia pigmentacji na twarzy.
My już włączyliśmy orzechy pekan do codziennego jadłospisu, a wy?
Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.