Olejek z jałowca: działanie, właściwości, jak stosować?

Olejek z jałowca stosowany jest w wielu dziedzinach. Zarówno w medycynie, jak i w produktach kosmetycznych. Zdobywa coraz większe uznanie – ze względu na częstsze stosowanie olejków, jak i przez swoje naturalne właściwości. Uzyskuje się go z szyszkojagód jałowca pospolitego. Pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego czy zwalcza cellulit.

Olej z jałowca właściwości

Ten olej znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. Mianowicie, działa bakteriobójczo w takich miejscach jak: w układzie pokarmowym (prawidłowy przepływ soków żołądkowych), na powierzchni skóry (może lekko podrażnić, więc należy uważać) oraz w drogach moczowych. Zostając przy drogach moczowych, olej działa moczopędnie. Dlatego idealnie sprawdzi się u osób, które mają problemy z nerkami czy narzekają na gromadzenie się wody w organizmie. Lekko rozcieńczony, pomaga w gojeniu się ran, tworząc barierę ochronną, zabezpieczającą przed chociażby bakteriami. Często wspomina się też o łagodzeniu skurczów, dzięki stosowaniu oleju.

Co ciekawe, używanie oleju z jałowca może pomóc w częściowym pokonaniu stresu. Jednak należy pamiętać, że nie zdziała on cudów, jeżeli sami nie rozpoczniemy również pracy. Chociażby stosowanie technik relaksacyjnych, które pomagają w wyciszeniu. Warto w domowym zaciszu rozpocząć aromaterapię lub zaleca się również inhalację. Wystarczy wlać do gorącej wody 5-10 kropelek oleju, nachylić się nad miską, głowę nakryć ręcznikiem i można się relaksować, wdychając opary.

Olej z jałowca kosmetyki

Wiele produktów przeciw trądzikowi zawiera oleje z różnych źródeł. Dlatego ten z jałowca również się tutaj sprawdzi. Oczyszcza skórę i przy okazji ją odkaża. Trzeba jednak z nim uważać, gdyż może spowodować na niej podrażnienia, co skutkować może zaczerwienieniem. Dodatkowo, jeżeli walczysz z cellulitem, śmiało z niego korzystaj! Możesz nawet stosować go razem z bańkami  chińskimi. To połączenie może pomóc. Jeżeli używanie baniek jest dla ciebie nieprzyjemne, można użyć oleju do masażu.

Ma on wiele zastosowań i z pewnością warto go mieć w swojej kosmetyczce!