Najlepsza dieta na upały – czego unikać, a co spożywać?

W gorące dni nie tylko powinniśmy dbać o dobre nawodnienie organizmu, musimy także zwrócić uwagę na odpowiednią dietę. Najlepsza dieta na upały to właśnie dieta śródziemnomorska. Zawiera ona wszystko to, co jest pomocne w upalne dni. Przez wysoką temperaturę na dworze tracimy wraz z potem wiele składników, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co jeść w upalne dni?

Najlepsza dieta na upały jest bogata w owoce. Powinniśmy spożywać przede wszystkim cytrusy, ponieważ nie dość, że nawadniają organizm, to jeszcze działają orzeźwiająco. Najwięcej właściwości mają melony, pomarańcze oraz grejpfruty i arbuzy. Arbuzy są złożone z 90% wody, dodatkowo zawierają antyoksydanty, które są nam niezbędne. Zwalczają wolne rodniki, jak również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych, miażdżycy oraz zmniejszają cholesterol.

Dieta na upały

Najlepsza dieta na upały jest lekkostrawna. Na czas gorących dni powinniśmy całkowicie zrezygnować z ciężkostrawnych dań. Najlepszym wyjściem będzie, gdy zrezygnujemy ze smażonych potraw, a zamiast tego, będziemy piec mięso i warzywa w piekarniku. Zamiast gorących zup, warto postawić na chłodniki, które zrobimy z jogurtu lub kefiru. Na kolację zamiast kanapek świetnie sprawdzi się lekka sałatka. Ciężkie i tłuste dressingi warto zastąpić lekkimi jogurtowymi sosami. Polanie takiej sałatki sokiem z cytryny i posypanie jej świeżymi ziołami sprawi, że będzie orzeźwiająca, smaczna i bogata w witaminę C. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na tą pyszną sałatkę – Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado – przepis

Czego unikać w upalny okres?

Najlepsza dieta na upały wyklucza zmrożone napoje, kawę, jak również alkohol i lody. Tak naprawdę, takie lodowate produkty spożywcze sprawiają, że czujemy się lepiej tylko na chwilę. Jednak uaktywniają one wewnętrzne procesy w organizmie, które ogrzewają organizm od środka. Gazowane napoje także zaspokajają chwilową potrzebę ochłodzenia. Zawierają jednak dwutlenek węgla, który podnosi ciśnienie w całym układzie pokarmowym, przez to powoduje niekomfortowe wzdęcia i gazy. Po wypiciu takiego napoju często towarzyszy nam uczucie ciężkości i dyskomfort. Napoje alkoholowe, nawet te nisko procentowe wypłukują wodę z organizmu, której tak bardzo potrzebujemy w gorące dni. Dlatego także powinniśmy z nich zrezygnować.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.