Jaka woda jest najlepsza do kawy? Dowiedz się!

Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka ma być idealna woda do parzenia kawy? Mogłoby się wydawać, że to nic wielkiego – woda jak woda, kwestia zagotowania i zalania ulubionych ziaren. A więc jak z tą wodą? Dowiedz się jaka woda jest najlepsza, aby kawa smakowała wyśmienicie!

Udostępnij na Facebooku

Okazuje się jednak, że rodzaj wody ma ogromny wpływ na smak kawy, więc warto sprawdzić na jakie parametry zwracać uwagę.

Kilka ważnych informacji

Nie każda woda płynąca prosto z kranu nadaje się do wykorzystania w procesie parzenia kawy. Zależy to w dużej mierze od miejsca zamieszkania. Woda może zawierać różne ilości chloru. Zbyt duża ilość powoduje przyspieszenie utleniania się aromatów, przez co napój może być zbyt cierpki w smaku.

W wodzie można także znaleźć inne substancje, takie jak siarczany, które sprawiają, że nasza wymarzona kawa będzie nazbyt gorzka, co wcale nie będzie smaczne, a my będziemy zawiedzeni.

Obecność żelaza nadaje kawie metaliczny posmak, również sód jest substancją, której najlepiej unikać. Blokuje on ekstrakcję kawy, przez co napar może być lekko “mydlany” i smak nie dociera przez to do naszych kubków smakowych.
Ważną rzeczą, którą trzeba zapamiętać to fakt, że kawa nie lubi wrzątku! A to niespodzianka, bo chyba większość z was zetknęła się w przeszłości z krótkim opisem przyrządzania kawy: zagotuj wodę i od razu zalej kawę. To największy błąd, ponieważ zbyt wysoka temperatura niszczy większość najsmaczniejszych związków zawartych w kawie.

Na co zwracać uwagę przy parzeniu kawy?

1) optymalne stężenie wapnia i magnezu (najkorzystniejsze są stężenia wapnia od 30 do 80 mg/l, a stężenie magnezu zalecane jest w zależności od zawartości jonów siarczanowych (30-125 mg Mg/l))

2) neutralne pH wody

3) 30-40 mg wodorowęglanów na 1 litr

4) 88-94 stopni Celsjusza

Praktyczne wskazówki:

  • korzystaj z niegazowanej wody butelkowanej, dostępnej w każdym sklepie (dla tych, którzy lubią eksperymentować sugerujemy zakup zbiornika z solami do rozpuszczenia w wodzie oraz baniaka z wodą demineralizowaną)
  • kup dzbanek filtracyjny do wody z kranu z filtrem węgla aktywnego
  • sprawdzaj temperaturę wody (88-94 stopni C) termometrem spozywczym

    Wszystkie porady zebrane w całość zobaczycie w filmiku od czajnikowy.pl!