Jak ugotować pyszny rosół? Sprawdzony przepis naszych babć

Bez wątpienia rosół króluje wśród zup. Nie dość, że jest sycący i rozgrzewający, to jeszcze dobry na przeziębienia. Jak ugotować pyszny rosół, który zadowoli każdego? Podajemy wam przepis, który jest szybki wykonaniu, a oprócz tego bardzo łatwy.

Prawdziwy rosół

Rosół to zupa bardzo aromatyczna, ma wyczuwalną głębię smaku, a także jest lekko tłusta. Jej smak zależy przede wszystkim od mięsa, tak więc nad jego wyborem musimy się trochę zastanowić. Im bardziej różnorodne mięso znajdzie się w naszym garnku, tym smaczniejszy będzie nasz rosół. Możemy go ugotować na tradycyjnym kurczaku, jednakże perliczka czy kaczka też się tutaj świetnie sprawdzą. Musimy jednak pamiętać, że kaczka jest tłusta, z tego powodu przed ugotowaniem, powinniśmy ściągnąć z niej skórę.

Rosół przyprawy i warzywa

Garnek już czeka na nas na gazie, obok leżą wybrane kawałki mięsa, co dalej? Następnym krokiem do zrobienia idealnego rosołu jest wybranie warzyw i przypraw. Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjna włoszczyzna. Dlatego potrzebna nam będzie marchewka, pietruszka, a także por oraz kawałek selera. Oczywiście nie możemy zapomnieć o dodaniu do rosołu opalonej cebuli. To właśnie ona jest tym magicznym składnikiem, który doda naszemu wywarowi niesamowitego smaku i aromatu. Rosół możemy doprawić listkami laurowymi, pieprzem oraz solą, a nawet ząbkiem czosnku.

Jak ugotować rosół, prosty przepis

Kiedy mamy przygotowane już wszystkie składniki do ugotowania naszego pysznego obiadu, możemy przystąpić do dzieła. Jak ugotować pyszny rosół? Do garnka z zimną wodą wkładamy całe mięso. Oczywiście, które wcześniej dokładnie umyliśmy. Kiedy woda z mięsem będzie się już gotować, na powierzchnia zaczną pojawiać się tzw. szumowiny. Jeśli chcemy uzyskać klarowny rosół, to co jakiś czas powinniśmy je wybierać i wyrzucać. Teraz wrzucamy pokrojone i umyte warzywa, tylko cebulę wrzucamy w całości. Następnie zmniejszamy gaz i pozwalamy, aby nasz rosół delikatnie bulgotał minimum 2 godziny. Po ugotowaniu wystarczy już całość przecedzić przez sito. Rosół najlepiej smakuje, podany ze świeżymi listkami pietruszki i kawałkami marchewki z gotowania. Świetnym pomysłem jest również dodanie makaronu jajecznego. Tak właśnie robiły nasze babcie!

Nie zapomnijcie zajrzeć do filmu. Znajduje się w nim którym prosty przepis na zupę, która bez wątpienia jest królową niedzielnych stołów!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.