Jak przygotować idealny hummus? Mamy kilka wskazówek!

Hummus można już dostać w prawie każdym sklepie z żywnością. Restauracje coraz częściej włączają go do swojej oferty. Przysmak, który podbija serca największych smakoszy, cieszący się sporą popularnością w Izraelu. Więc jak przygotować idealny hummus? 

Hummus właściwości

Hummus to pasta, którą przygotowuje się głównie z ciecierzycy. Patrząc na jej właściwości, jest bogata w białko, dzięki czemu jest jednym z głównych dodatków w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dodatkowo ciecierzyca dostarcza nam żelaza, co zapobiega anemii u dorosłych. Zaleca się również spożywanie hummusu osobom cierpiącym na niedobór witaminy K.

Jeżeli zdecydujemy się dodać pastę tahini, co jest zalecane, ponieważ nadaje bardzo delikatny posmak sezamu, dodatkowo dostarczymy do naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie!  Same zalety!

Hummus jak przygotować?

Zanim dowiecie się jaki jest przepis na idealny hummus, przypomnimy sytuację z 2010 roku. W Libanie pobili rekord Guinnessa, przygotowując największą porcję hummusu. Porcję, która zwyciężyła, przygotowało aż 300 kucharzy i ważyła aż 10 000 kg! Nieprawdopodobne, ponieważ to dwa razy więcej niż poprzednia.

A więc, jak przygotować idealny hummus? Trzeba zapamiętać trzy najważniejsze sprawy: należy gotować ciecierzycę z łyżką sody oczyszczonej, dodać odpowiednią ilość pasty tahini oraz mieć pod ręką lodowatą wodę.

Składniki:

1 szklanka pasty tahini
1 szklanka suchej ciecierzycy
3-4 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki lodowatej wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól

Przepis:

Dzień przed przygotowaniem najlepiej zalać ciecierzycę zimną wodą z łyżeczką sody. Następnego dnia, gotować ciecierzycę przez 40 minut z dodatkiem drugiej łyżeczki sody. Potem należy ją odcedzić i sprawdzić czy jest maślana, gładka w środku. Jeżeli tak, pierwszy sukces za nami. Należy ją włożyć do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, sól i sok z cytryny i dokładnie zblendować. Pasta musi być aksamitna i gładka. Pod koniec miksowania, nie przestając, dodać lodowatą wodę. I to by było na tyle! Bardzo prosty sposób na domowy hummus. Jeżeli macie swoje ulubione warzywa, możecie je śmiało dodawać.

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.