Jagody goji zastosowanie. Odchudzanie. Jak jeść jagody goji?

Jagody goji to produkt spożywczy, który cieszy się coraz to większą popularnością. Zaliczamy je do tzw. „superfoods”, ponieważ ich skład jest bogaty w dobroczynne składniki. Pochodzą z Azji, ale w Polsce już od dawna są ogólnodostępne. Zobaczcie, dlaczego te małe czerwone kuleczki mają taki dobry wpływ na nasz organizm!

Jagody goji właściwości i zastosowanie

Są wykorzystywane w medycynie chińskiej jako złoty środek na wiele schorzeń. Wymienimy wam niektóre z właściwości tych jagód, ponieważ lista jest naprawdę długa! Hamują rozwój nowotworów, ze względu na dużą zawartość białka oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ich spożywanie szczególnie jest polecane cukrzykom typu I, a także II. Nic w tym dziwnego, gdyż wykazują działanie hipoglikemiczne. Są idealnym rozwiązaniem dla par, które bezskutecznie starają się o dziecko, ponieważ są pomocne w leczeniu niepłodności. Karotenoidy oraz luteina, które są zawarte w jagodach, poprawiają wzrok, chronią też siatkówkę oka przed wszelkimi uszkodzeniami.

Jak jeść jagody goji?

Mają smak podobny do suszonej żurawiny, jednak są bardziej kwaśne, a ich posmak jest pikantny. Stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, jogurtów, a także koktajli. W krajach azjatyckich używają ich nawet do zup, mięsa czy ryżu. Jednak w Polsce nie jest to aż tak popularne. Jeśli chcemy te owoce ugotować, to oczywiście można. Powstanie wtedy pyszna herbata, sok, nalewka, a nawet wino. Sugerowana dawka dla osoby dorosłej, to ok 20-30 g dziennie. Jeśli chodzi o dzieci, musimy uważać z ilością podawanych jagód. Do 3 roku życia najlepiej podawać 1/3 dawki dla dorosłych, a do 10 roku, połowę.

Goji a odchudzanie

Wpływają pozytywnie na redukcję masy ciała. Wszystko przez dużą zawartość błonnika pokarmowego. Sprawia on uczucie sytości i przez to zmniejsza łaknienie. Musimy jednak pamiętać, że suszone jagody goji mają wysoką kaloryczność, w 100 g mają aż 370 kcal. Zawierają więcej cukru, niż świeże owoce, dlatego musimy być ostrożni i nie przesadzać z ilością. Jednak dostarczają nam wiele cennych aminokwasów oraz witamin. To wszystko sprawia, że są warte regularnego spożywania.

źródło zdjęcia: theyeshivaworld

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.