Herbata z bambusa – jak ją zrobić i jakie ma właściwości

Jedni wolą herbatę czarną, inni zieloną, a jeszcze inni wolą herbaty smakowe, np. owocowe. Są tacy, którzy parzą herbatę dosłownie chwilę, inni wykonują długie rytuały parzenia. A czy wiesz jak parzona jest herbata z bambusa i jakie ma właściwości? 

 

Skąd pochodzi?

Liście bambusa pochodzą z Azji, a sam bambus to roślina w formie wysokiego drzewa. Bambus rozmnaża się za pomocą pąków. Co ważne, wszystkie elementy bambusa mają swoje zastosowanie:

  • pędy używane są jako składnik potraw, ponieważ są bogate w składniki odżywcze
  • liście mogą być używane do produkcji mebli, artykułów użytku domowego lub nawet dekoracji; są też korzystne dla ludzkiego organizmu.
Co mają w sobie liście bambusa?

Liście bambusa mogą pomagać w leczeniu chorób jeśli zostaną poddanie przetwarzaniu.  Są bogate w błonnik, zawierają przeciwutleniacze i inne składniki, których nie mają inne rośliny. Co ważne, przetwarzanie liści bambusa jest podobne do przetwarzania liści herbaty. Wysuszone liście mają charakterystyczny zapach, a herbata z nich zaparzona jest niezwykle zdrowa. Włókna bambusowe obniżają zawartość cukrów we krwi. Dodatkowo powodują one redukcję wagi bez efektu jo-jo.

Właściwości liści bambusowych

Liście bambusa wpływają na wiele różnych dolegliwości, ponieważ mają różne właściwości:

  • poprawiają działanie układu pokarmowego – wzdęcia, gazy, biegunki czy zaparcia
  • wpływają na wolne rodniki – mają działanie przeciwutleniające, antyrakowe
  • zawierając dużo witamin oraz minerałów
  • mają działanie przeciwzapalne, przez co wpierają prace detoksykacji (oczyszczają organizm z toksyn)
  • wpływa na okład oddechowy oraz pomaga leczyć choroby wątroby
  • wpływają na jakość skóry, wzmacniają włosy, paznokcie i zęby
  • łagodzą bule menstruacyjne
  • nie zawierają kofeiny i są bezpieczne w przypadku mieszania ich z innymi składnikami (mają działanie uspokajające, dobrze wpływają na serce).
Herbata z bambusa

Spokojnie do takiej herbaty możesz dodać mięte, cytrynę lub jaśmin. Herbata z bambusa potrafi być rozgrzewająca i orzeźwiająca. Aby ją zaparzyć wystarczy zalać 1 g liści szklanką wody – musi to być około 200 lub 250 ml. Najlepszą wodą jest ta o temperaturze 80-85 stopni Celsjusza.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.