Czy jedzenie warzyw i owoców może być niezdrowe?

Jedz dużo warzyw i owoców! Takie słowa bardzo często są kierowane do szerokiego grona odbiorców. Można je usłyszeć w szkole, od dietetyka lub w telewizji. Jednak czy jedzenie tych produktów niezdrowe?


Jeżeli ktoś decyduje się na zdrowe odżywianie, trzeba pamiętać o odpowiedniej diecie, wybieraniu produktów sezonowych i najlepiej lokalnych. Dlatego jednym z ważniejszych punktów jest ich solidne oczyszczenie, czyli pozbycie się pestycydów.

Wraz z rozwojem przemysłowym oraz naukowo-technicznym rośnie wykorzystanie tych substancji. W wyniku tego występuje szczególne ryzyko niekorzystnego wpływu na zdrowie.

A więc, czym są pestycydy?

Pestycydy są substancjami chemicznymi, biologicznie czynnymi. Stosowane są w środkach do ochrony roślin i mają za zadanie regulowanie wzrostu roślin. Powinny one być wysoko toksyczne dla szkodników, jednocześnie nie narażając pożytecznych organizmów, w tym również człowieka. Środowisko również na tym cierpi, gdyż pestycydy powinny mieć krótkotrwałe działanie, nie powinny się kumulować ani wpływać znacząco na otoczenie.

Jaki wpływ na człowieka mają pestycydy?

Jak powszechnie wiadomo, mogą mieć one negatywny wpływ na nasz organizm. Ilość pestycydów obecnych na owocach i warzywach, zazwyczaj nie przekraczają norm, jednakże nie znaczy to, że nie mają szkodliwego oddziaływania. Jeśli jesteśmy narażeni na długotrwały kontakt z tymi substancjami, w przyszłości istnieje ryzyko pojawienia się nowotworów.

Szczególnie wysokie ryzyko występuje u osób, które na co dzień zajmują się opryskiwaniem pól uprawnych. Jest tak, ponieważ przy nieodpowiednim zabezpieczeniu mogą wystąpić niebezpieczne zatrucia. Tak więc ograniczenie ich stosowania spowodowałoby wiele korzyści.

Poniżej znajdziesz listę 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców

Tę listę co roku tworzy amerykańska organizacją EWG (Enviromental Working Group), która opublikowała 12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Sa na niej m.in. truskawki, szpinak, gruszki.

Sprawdź, czy są na niej twoje ulubione produkty!


1) Truskawki
2) Szpinak
3) Jarmuż
4) Nektarynki
5) Jabłka
6) Winogrona
7) Brzoskwinie
8) Czereśnie
9) Gruszki
10) Pomidory
11) Seler naciowy
12) Ziemniaki

Szybki przepis na skuteczny sposób pozbycia się pestycydów!

Jak się okazuje, nie wystarczy myć warzyw i owoców pod bieżącą wodą, bo w ten sposób nie pozbędziemy się szkodliwych substancji całkowicie. 

Aby zrobić to skutecznie, eksperci zalecają na początku umyć je w wodzie o odczynie kwaśnym. Przentujemy zatem przykładowy przepis:

  • litr wody
  • pół szklanki octu jabłkowego lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego

Następnie powinniśmy wykonać tę samą czynność w wodzie o odczynie zasadowym, na przykład z jedną czubatą łyżką sody kuchennej.

W obu roztworach powinniśmy zostawić warzywa i owoce na 2-3 minuty! 


Jedzenie warzyw i owoców jest zdecydowane zdrowe. Jednak nie wolno zapominać o dokładnym myciu i przygotowaniu ich do spożycia. Warto jest uchronić się przed każdym rodzajem zagrożenia, zwłaszcza jeśli kryje się w naszym codziennym pożywieniu.