Celiakia objawy, dieta. Celiakia u dzieci. Jak leczyć?

Celiakia to choroba trzewna, która u każdego chorego może dać inne objawy. Ma charakter autoimmunologiczny i niestety podłoże genetyczne. To nietolerancja glutenu, która będzie towarzyszyć nam całe życie. Nie jest uleczalna. Można jednak zapobiec nieprzyjemnym skutkom, stosując odpowiednią dietę. Celiakia objawy, jak leczyć, co jeść? Na wszystkie pytania udzielimy wam odpowiedzi.

Celiakia objawy skórne, najczęstsze objawy

Pełnoobjawowa postać choroby jest najczęściej spotykana u dzieci, kobiet w ciąży, a także osób w podeszłym wieku. Mimo, że jest łatwa do rozpoznania, to niestety występuje tylko w 10% wszystkich przypadków zachorowań. Łatwo pomylić ją z alergią pokarmową czy zespołem jelita drażliwego. Lekarze często bagatelizują wszystkie czynniki i mówią, że to reakcja na stres. Celiakia objawy, które występują najczęściej to: bóle i wzdęcia brzucha, biegunki tłuszczowe albo wodniste, nagły spadek wagi, a także poważne zaburzenia rozwoju u dzieci. W celiakii skąpoobjawowej objawy są inne. Występują częste niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza, podwyższony poziom cholesterolu oraz problemy skórne. Bardzo często towarzyszy nam częste zmęczenie, jak również depresja i towarzyszące choroby autoimmunologiczne. Taka choroba grozi też poronieniem oraz dużymi problemami z płodnością.

Celiakia dieta

Jedyną metodą, która pozwoli nam leczyć celiakię, jest stosowanie prawidłowej diety. Polega ona na unikaniu glutenu. Z jadłospisu należy całkowicie wyeliminować produkty z pszenicy, jęczmienia oraz żyta. Ryż i kukurydza są całe szczęście dozwolone. Jeśli chodzi o owies, niektórzy pacjenci reagują na niego źle, ale 95% chorych może go spokojnie spożywać. Na samym początku leczenia, lekarz przeważnie zaleca dietę ubogą w tłuszcze, a także w laktozę. Z racji, że dieta bezglutenowa nie jest bogata w błonnik, pacjenci często skarżą się na zaparcia. Dlatego powinni spożywać więcej owoców i warzyw. To pomoże z wyregulowaniem wypróżnień. Powinno się również uzupełniać witaminy: B, D, ale również cynk, żelazo, magnez oraz wapń.

Celiakia badania

Jak już wiemy, celiakia objawy u dzieci nie zawsze są jawne. Dlatego zawsze powinno się wykonać badania. Wdrażanie diety bezglutenowej „na wszelki wypadek” jest tragicznym błędem! Lekarz powinien wystawić skierowania na liczne badania i na podstawie wyników stwierdzić, czy taka dieta jest potrzebna. Do podstawowych testów w kierunku nietolerancji glutenu należą badania: serologiczne, genetyczne, szybkie testy przesiewowe, ale także biopsja jelita cienkiego.