Berberys – właściwości lecznicze, zastosowanie, działanie

Berberys – właściwości lecznicze – pomagają one zwalczyć wiele niedogodności. Dodatkowo ma sporo zastosowań, dzięki czemu można wykorzystać ten naturalny składnik na wiele różnych sposobów. Sprawdź w jakich przypadkach się sprawdzi. Berberys – właściwości lecznicze

Berberys wygląd

To krzew, który znany jest również pod nazwą kwaśnicy pospolitej. Osiąga zazwyczaj 3 metry wysokości. Jego kwiaty mają intensywny, żółty kolor, natomiast owoc jest czerwony o podłużnym kształcie. Najczęściej można go spotkać w parkach i ogrodach jako roślinę ozdobną.

Berberys właściwości lecznicze

Kwaśnica pospolita posiada wiele właściwości leczniczych. Między innymi nazywa się ją polską cytryną, ze względu na dużą dawkę witaminy C znajdującej się w owocach krzewu. Dodatkowo, sole mineralne, kwasy organiczne czy pektyny, to jedne z wielu wartościowych składników. Dlatego idealnie sprawdza się podczas przeziębienia, łagodząc stany gorączkowe. Wyciąg z kory i korzenia zwalcza zakażenia bakteryjne.

Owoce berberysu można śmiało ususzyć i zostawić na zimowy okres. Przydają się wtedy jako dodatkowe źródło witamin.

Berberys na układ pokarmowy

Napar z liści kwaśnicy pospolitej sprawdzi się bardzo dobrze w przypadku leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Przy bólach żołądka i nudnościach, jak i braku łaknienia. Wracając do korzeni i kory berberysu, dzięki berberynie i berbaminie, ma działanie moczopędne jak i zapobiega biegunce. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi jak i poziom cholesterolu.

Berberys w kuchni

Owoce rośliny można wykorzystać do przetworów, takich jak: konfitury, soki, marmolady czy syropy. Są też idealnym dodatkiem do herbaty, o czym wspominaliśmy wcześniej. Mają również działanie uspokajające. Warto pamiętać o tym, aby nie używać go zbyt długo, gdyż w dużych ilościach może wywołać skutki uboczne. Między innymi biegunki, zawroty głowy czy mdłości.