Pizza z patelni – przepis. Ekspresowa i przepyszna pizza!

Pizza z patelni to niewątpliwie szybkie danie, które może uratować sytuację podczas niezapowiedzianych gości. Przygotowanie takiej przekąski nie jest czasochłonne, ponieważ nie wymaga wcześniejszego rozczynu z drożdży. Zapraszamy was na ekspresowy przepis na pizzę na cienkim cieście!

Pizza z patelni w 15 minut składniki

Na ciasto potrzebujemy: 250 g mąki, 7 g suszonych drożdży, 1 łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłej, lecz nie wrzącej wody, a także pół łyżeczki soli oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodatki komponujemy dowolnie, według uznania i preferencji. My zachęcamy do użycia tej kompozycji: kilka plasterków salami, 3 pieczarki, 3 łyżki kukurydzy z puszki (bez zalewy), 10 dag sera mozzarella. Do zrobienia sosu pomidorowego oczywiście użyjemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, jak również 1 łyżkę oleju i przyprawy, u nas to oregano oraz zioła prowansalskie.

Pizza z patelni z pieczarkami wykonanie

Do zrobienia naszej pizzy potrzebujemy tak naprawdę tylko miski i patelni. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy, następnie wyrabiamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nie zajmie to wiele czasu, bo tylko około 15-20 minut. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy na patelni olej. Z wyrośniętego już ciasta formujemy okrągłą pizzę i kładziemy delikatnie na gorącą patelnię. 6 minut smażymy na małym ogniu, a następnie przewracamy na drugą stronę. W razie potrzeby, możemy dodać trochę oleju, żeby placek się nie przykleił ani nie przypalił. Teraz pizzę smarujemy przecierem pomidorowym rozmieszanym z oliwą oraz przyprawami. Układamy resztę dodatków, pamiętajmy tylko, żeby były umyte i obrane ze skórki (w razie potrzeby). Smażymy kilka minut pod przykryciem na malutkim ogniu.

Pizza z patelni dodatki

Naszą gotową pizzę z patelni możemy podawać ze świeżymi liśćmi bazylii. Świetnie się również sprawdzi sos czosnkowy bądź ziołowy. Możemy go zrobić na bazie jogurtu, jeżeli dbamy o ilość kalorii lub też na majonezie. W obu wydaniach będzie pyszny. Polecamy także spróbowanie pizzy z oliwą z oliwek, smakową lub bez żadnych dodatków. Oliwa czosnkowa albo oliwa z suszonymi pomidorami będzie idealnym uzupełnieniem dania! Smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.