Olejek marchewkowy: działanie i kosmetyczne właściwości

Okazuje się, że olejek marchewkowy ma sporo różnych zalet. Stosuje się go na skórę jak i na włosy. Zawiera sporą dawkę beta karotenu, co pomaga w utrzymaniu letniej opalenizny. Dostarcza również wiele witamin, co sprawia, że posiada funkcje odżywcze. Jednak to nie wszystkie właściwości tego kosmetyku. 

Olejek marchewkowy zastosowanie

Ten olejek ma wiele przydatnych właściwości. Ostatnio coraz więcej osób stosuje oleje, czy to do włosów, czy do ciała. Stały się bardzo popularne, a to dzięki ich skutecznemu działaniu. Co ciekawe, marchewkowy olej dodawany jest do kosmetyków brązujących, ze względu na beta-karoten. Można go używać do utrwalenia opalenizny, która może utrzymać się dzięki temu znacznie dłużej. Warto go wymieszać z innym olejkiem, na przykład z migdałowym.

Dostarcza on również wiele witamin, między innymi: A, B, E, F, liczne minerały i kwasy tłuszczowe. Dzięki witaminie A, olej regeneruje podrażniony naskórek oraz redukuje zmarszczki. Natomiast witamina E pomaga zredukować oparzenia promieniami słonecznymi.

Olej marchewkowy na włosy

Olejowanie włosów to również bardzo popularny sposób na poprawę ich kondycji. Dlatego też olejek posiada właściwości nawilżające, przez co włosy nie będą suche. Staną się miękkie i odżywione. Sprawdzi się też jako maseczka do włosów do użytkowania na co dzień. Idealny na wakacje, gdyż ochroni twoje włosy przed działaniem słońca.

Pamiętajcie, że można go stosować zamiast kremu ochronnego. Dzięki wyżej wspomnianym właściwościom, śmiało smarujmy się nim na plaży. To latem, a zimą? Również daje radę, gdyż chroni przed wiatrem i mrozem. Śmiało można go połączyć z kremem i balsamem, konsystencja będzie bardziej łagodna.

Olejek marchewkowy jak zrobić?

Okazuje się, że nie jest to trudne. Wystarczą 2-3 marchewki, oliwa z oliwek, gaza. Wystarczy umyć marchewki i je obrać. Następnie zetrzeć na tarce i zalać w garnku oliwą. Gotować, aż oliwa zmieni kolor na pomarańczowy. Potem wystarczy pozostawić do ostygnięcia i poczekać 24h. Wtedy przecisnąć olej przez gazę i wlać do szklanej butelki. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Gotowe, można go stosować!

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.