Układanie sztućców – jak prawidłowo ułożyć je na stole?

Nóż po prawej, widelec po lewej, łyżeczka na górze, a może widelec i nóż po prawej a łyżeczka po lewej? Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole? Przeczytaj jak powinno wyglądać układanie sztućców. 

 

Układanie sztućców – przygotowanie

Po pierwsze, sprawdź czy wszystkie sztućce pochodzą z jednego kompletu i dokładnie je wypoleruj. Najskuteczniejszy będzie kawałek bawełnianej tkaniny. Nie zapomnij o tym, żeby przykryć stół obrusem. Zwróć uwagę na to żeby był czysty, wyprasowany i nie był za długi ani zbyt krótki.

Układanie krok po kroku

Pamiętaj żeby układać sztućce po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane. W związku z tym najdalej talerza powinny leżeć te sztućce, których będziemy używać jako pierwsze. To samo dotyczy stawianych talerzy. Niemniej jednak przy talerzu nie powinno być więcej niż trzy pary sztućców. Kolejne podajemy razem z czwartym i następnym daniem.

Gdzie nóż, a gdzie widelec?

Po prawej stronie, najbliżej talerza połóż nóż stołowy i ułóż go ostrzem w stronę talerza. Około 3 cm dalej umieść łyżkę do zupy, a na końcu nóż obiadowo-deserowy. Nazywa się go czasem przystawkowym. Pamiętaj, że nóż obiadowo-deserowy jest około 2 cm krótszy od noża stołowego. Jeżeli jednak serwujesz rybę, zamiast noża i widelca, połóż gościom specjalne sztućce do ryb. Widelec ma zazwyczaj 3 zęby, a nóż przypomina wyglądem miniaturową łopatkę do ciasta. Służy od do oddzielania porcji, a nie do krojenia potrawy. Z kolei z lewej strony, najbliżej talerza połóż widelec stołowy, który ma 4 zęby. Dalej powinien się znaleźć widelec obiadowo-deserowy.

Sztućce do deseru

Oprócz tego nad talerzem powinny się znaleźć sztućce do deseru. Najbliżej talerza połóż widelczyk z zębami po prawej stronie, a wyżej łyżeczkę z dołkiem po lewej stronie. Raz podniesionych sztućców ze stołu nie odkładaj z powrotem obok talerza. Zawsze odkładaj sztućce do serwowania na półmisek, z którego nakładasz jedzenie.

Podsumowując, ułożenie sztućców to ważna kwestia świadcząca o znajomości zasad wychowania. Pamiętaj aby dodatkowo udekorować stół serwetkami lub kwiatami – wtedy nakrycie będzie niezwykle szykowne i gustowne.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.