Tempura – skąd pochodzi ta potrawa? Przepis na rybę w tempurze

Tempura – skąd pochodzi ta potrawa? Tempura jest daniem, które pochodzi z Portugalii, jednak najczęściej podawane jest w Japonii. Japończycy wprowadzili je na stałe do swojego menu, przez co początki tego dania mogą być mylnie kojarzone.

Tempura co to za danie?

Tak naprawdę, tempurą może stać się wszystko, na co mamy ochotę. Mowa o rybie, warzywach, mięsie czy owocach morza. Więc w czym tkwi tajemnica? Wspomniane jedzenie wystarczy obtoczyć w delikatnym i cienkim cieście. Następnie usmażyć na głębokim oleju i wtedy smakuje najlepiej. Jest chrupiące oraz lekkie, a w połączeniu z ulubionymi dodatkami to prawdziwy hit.

Przepis na rybę w tempurze

Przygotowanie ryby w tempurze jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników, chwila czasu i możemy delektować się smakiem, który z pewnością uraczy nasze podniebienie. A więc czego potrzebujemy?
– 500 g filetów np. mintaja
– 130 g mieszanki mąk: pszennej i kukurydzianej
– 160 ml wody
– 0,5 limonki
– olej
– sól, pieprz, przyprawy

źródło zdjęcia: delicious.com.au

Teraz można zabrać się za przygotowania. Po pierwsze, umyte i osuszone filety, kładziemy na talerzu i doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki i możemy dodać nasze ulubione przyprawy. Następnie wsypujemy mąkę do miski. Można kupić gotową mieszankę mąk tempura, ale dlaczego nie zrobić jej samemu? Dlatego wystarczy pomieszać mąkę kukurydzianą z mąką pszenną w proporcji pół na pół. Dodajemy wodę i mieszamy. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Pamiętajmy, żeby nie zrobić grudek, ciasto ma być gładkie i kremowe.

W międzyczasie, można przygotować patelnię i rozgrzać olej. Najlepiej zaopatrzyć się w taką o głębszym dnie. Przygotowane filety obtaczamy w cieście po obydwu stronach. Później wrzucamy je na głęboki olej i smażymy. Pamiętajcie o tym, aby nie smażyć za dużo ryb w tym samym czasie, lepiej pojedynczo lub maksymalnie dwie. Jak zarumienią się z dwóch stron i ciasto będzie chrupiące, wyciągamy je i kładziemy na ręcznik papierowy. Aby danie nie było za tłuste, należy je odsączyć z oleju. Poniżej znajdziecie filmik, jak po kolei przygotować rybę w tempurze.

Jeżeli nie jesteśmy fanami ryb, zawsze w taki sposób można przygotować warzywa lub inne smakołyki. Polecamy podać je na imprezie!

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu na kierunku Psychologia, specjalizacja: psychologia kliniczna. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.