Przepis na wyborne maślane krewetki z czosnkiem i chilli

Wielu z was zapewne krewetki kojarzą się z daniem, które zazwyczaj zamawia się w restauracji, przy winie o wieczornej porze. Okazuje się, że istnieje wiele prostych sposobów na przygotowanie ich w domu. Dlatego nasza propozycja na dziś to przepis na wyborne maślane krewetki z czosnkiem i chilli. 

Składniki do przygotowania maślanych krewetek

-krewetki (około 20 szt)
-pół główki czosnku
-czubata łyżeczka papryki w proszku
-olej
-dla tych co lubią bardziej pikantne, szczypta chilli
-szklanka wody lub białego wytrawnego wina
-łyżka masła
-1-2 papryczka chilli
-szczypta soli i pieprzu

Wyborne maślane krewetki z czosnkiem i chilli – przepis krok po kroku

Po pierwsze, musimy obrać pół główki czosnku i drobno posiekać. Wrzucamy do miski oraz dodajemy trochę oleju oraz łyżkę papryki w proszku. Jeżeli lubicie coś bardziej pikantnego, proponujemy pokroić dodatkowo jedną papryczkę chilli. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy.

Po drugie, nieobrane krewetki obrać z pancerzy, naciąć wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Należy pamiętać o pozostawieniu ogonków. Następnie umyć i osuszyć. Tak przygotowane krewetki dodajemy do miski z wcześniej przygotowaną marynatą, dokładnie mieszając. Zostawiamy na 2-3 godziny.

Teraz przyszedł czas na smażenie. Wrzucamy je na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy 1-2 minut na stronę. Kiedy się lekko podsmażą można dodać szklankę białego wina. Dla tych, którzy nie spożywają alkoholu, proponujemy dodać szklankę wody. Należy dodać dużą łyżkę masła. Dzięki temu uzyskamy kremowy sos, dodając naszemu daniu troszkę delikatności. Następny krok to dodanie pietruszki oraz soli. Wszystko mieszamy i wykładamy na talerze! I mamy gotowe pyszne maślane krewetki z chilli. Na koniec zachęcamy do pokrojenia cytryny i dodaniu jej na wierzch dania.
Smacznego!

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.