Domowa szklarnia – jak zrobić szklarnię hydroponiczną?

Przez ostatnie lata coraz bardziej popularny stał się przydomowy ogródek, który zapewnia całoroczny dostęp do świeżych warzyw i owoców. Domowa szklarnia hydroponiczna to idealne rozwiązanie dla tych, którzy preferują swoje uprawy, niż sklepowe produkty. Zebraliśmy dla was kilka wskazówek, dzięki którym dowiecie się wszystkiego o szklarni hydroponicznej.

Mini szklarnia domowa hydroponiczna co to jest?

To szklarnia, która zapewnia uprawę domowych warzyw oraz ziół. Dodatkowo nie wymaga stosowania drogich gleb i nawozów. Wszystkie zbiory są ekologiczne, zdrowe, a także czyste. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu ani warunków, żeby prowadzić normalną uprawę warzyw. Domowa szklarnia rozwiązuje ten problem, ponieważ nie wymaga od nas czasu ani dużej powierzchni.

Szklarnia w mieszkaniu

Świetnie się sprawdzi dla osób, które mieszkają w miastach i nie posiadają własnego ogródka, w którym mogliby uprawiać warzywa. Podróżnicy także będą z niej bardzo zadowoleni, gdyż taka domowa szklarnia ma swój własny zbiornik na wodę, co nie wymaga od nas codziennego podlewania. Szklarnia w mieszkaniu zapewnia nam zdrowe plony, gdyż uprawy są pozbawione metali ciężkich oraz pestycydów. Oprócz tego, że przez cały rok będziemy mieć świeże warzywa, to jeszcze śliczną dekorację salonu!

Mini szklarnia domowa jakie rośliny

Wymienimy wam warzywa oraz zioła, które są polecane do takiej domowej szklarni. Mięta oraz bazylia to idealne zioła do uprawy w takiej szklarni. Najlepszym wyborem bazylii będą jej pachnące odmiany. Cytrynowa, grecka oraz cynamonowa to nasz wybór! Świetnym pomysłem jest również hodowanie bazylii sałatowej, ponieważ jej liście są wprost ogromne i aromatyczne! Oprócz ziół sprawdzi się również hodowanie sałat liściowych, zapewni to dostęp do zawsze świeżego listka sałaty do kanapki czy sałatki. Szczaw gajowy, który nie dość, że ładnie wygląda, to w dodatku dodaje aromatu każdej potrawie, również jest dobrym pomysłem do hodowania w szklarni. Kapusta pak choi oraz rukiew wodna to kolejne warzywa godne polecenia dla początkujących ogrodników.

źródła zdjęć: dobrezielsko, zielonyogrodek

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.