Zupa z batatów i curry – przepis. Jak zrobić pyszną wegańską zupę?

Jeśli macie chęć na orientalną kuchnię, ale już brak wam pomysłów na to, co można przygotować, to świetnie trafiliście! Proponujemy wam błyskawiczny przepis na pyszne wegańskie danie. Zupa z batatów i curry z dodatkiem szpinaku to propozycja idealna dla osób, które lubią azjatyckie smaki. Orzeźwiająca, lekko pikantna, a przy tym sycąca. Zapraszamy!

Azjatycka zupa curry składniki

Takiej pysznej zupy po prostu nie opłaca się przygotowywać w małej ilości. Dlatego też podajemy wam proporcje na 6 porcji! Zupa z batatów i curry składa się z: 1 batata, 1 marchewki, 1 cebuli żółtej, 1 puszki krojonych pomidorów, a także 250 g liści szpinaku baby. Dodatkowo będziemy potrzebować pół litra bulionu warzywnego oraz 250 ml mleka kokosowego (my polecamy mleczko z puszki, doda kokosowego aromatu i zagęści zupę). Do smaku dodajmy 2 łyżki czerwonej pasty z curry (do kupienia w supermarketach na dziale orientalnej żywności), jak również 1 łyżkę sosu rybnego. Opcjonalnie możemy dodać garść drobno pokrojonego szczypiorku oraz świeżej kolendry. Do smażenia warzyw wystarczy łyżka oleju (zwykłego lub kokosowego).

Zupa z batatów i curry jak zrobić?

Wykonanie tej zupy jest banalnie proste i szybkie, można powiedzieć, że wszystko robi się samo! Zaczynamy od umycia i obrania warzyw, marchewkę kroimy w cienkie słupki, batata w kostkę, a cebulę w piórka. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Po kilku minutach dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze kilka chwil. Teraz czas na marchewkę, szpinak oraz batata. Po dodaniu tych składników całość możemy zalać bulionem z dodatkiem sosu rybnego. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy pomidory z puszki, gotujemy kolejne 5 minut.

 

Zupa tajska z curry

Zupa z batatów i curry smakuje najlepiej z dodatkiem świeżego szczypiorku oraz kolendry. Jednak przed podaniem tych pyszności warto całość zabielić mleczkiem kokosowym. Doda to wyjątkowego smaku i aromatu, który przypomni nam typowe azjatyckie dania. Smacznego!

Po więcej orientalnych przepisów na zupę zapraszamy tutaj: Azjatycka zupa kokosowa – przepis na orientalną zupę

źródła zdjęć: facetikuchnia

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.