Zupa serowo-cebulowa – przepis. Jak zrobić zupę z serków?

Zupa serowo-cebulowa jest niezwykle smaczna, ale także prosta w wykonaniu i tania. Serki topione nadają jej aksamitności i kremowości, a za ciekawy smak odpowiadają cebule. Dodatek chrupkich grzanek ziołowych uzupełnia aromat.

Zupa serowo-cebulowa składniki

Na kilka dużych porcji zupy potrzebujemy: 6 białych cebul i 2 czerwone, po 2 marchewki oraz pietruszki, a także kawałek selera i białą część pora. Serowego smaku nadadzą 2 serki topione, 2 ząbki czosnku, jak również 100 ml białego wytrawnego wina. Jeżeli zupę będą jeść także dzieci, można pominąć dodatek alkoholu. Do zrobienia ziołowych grzanek użyjemy tylko bagietki oraz łyżki masła, zioła możemy wybrać dowolnie, my do swoich użyliśmy bazylii. Całość doprawiamy 1 łyżeczką tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy, a także solą i pieprzem do smaku.

Zupa serowo-cebulowa jak zrobić?

Wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy, że umyjemy i obierzemy wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroimy na mniejsze kawałki. Białą część pora dokładnie myjemy między liśćmi i razem z resztą pokrojonych warzyw, wkładamy do większego garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tylko do przykrycia warzyw. Teraz czas, żebyśmy dodali kilka listków laurowych, kulek ziela angielskiego i gotowali na małym ogniu do miękkości warzyw. W międzyczasie możemy się zająć pokrojeniem cebuli w piórka oraz posiekaniem czosnku bardzo drobno. Wszystko szklimy na oliwie, doprawiamy kurkumą, tymiankiem, a także solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

Zupa serowo-cebulowa dodatki

Jeżeli chcemy, aby nasza zupa była wyjątkowo aksamitna i kremowa, musimy przecedzić nasz bulion przez sito. Odkładamy na bok warzywa, a do garnka zamiast nich, wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Możemy kilka kawałków odłożyć do dekoracji, lecz nie jest to konieczne. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę topione serki i gotujemy do czasu, aż się rozpuszczą. Zupa serowo-cebulowa musi lekko przestygnąć, zanim dolejemy do niej wino. Pamiętajmy, żeby ten krok pominąć, jeśli będą ją jeść dzieci. Całość miksujemy na gładki krem, próbujemy, czy jest wystarczająco doprawiony, a w razie czego dodajemy więcej soli bądź pieprzu.

Grzanki ziołowe jak zrobić?

Teraz pozostało już tylko wlać zupę na talerz i posypać chrupiącymi grzankami. Wystarczy, że pokroimy bagietkę na grubsze kromki, a potem w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy będzie już gorące, wrzucamy na nie pieczywo. Posypujemy wybranymi ziołami i gotowe. Zupa serowo-cebulowa najlepiej smakuje na ciepło razem z grzankami ziołowymi. Smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.