Zupa czosnkowa – przepis. Sprawdźcie jej oryginalny smak!

Zupa czosnkowa to czeski specjał, który jest również popularny na polskich stołach. Skład tego dania jest krótki, a wykonanie proste. Świetnie się sprawdzi w chłodniejsze dni albo jako posiłek po wysiłku. Bardzo sycąca i regeneruje siły. Dodatek sera i chrupiących grzanek sprawi, że na pewno będziecie chcieli dokładkę! Sprawdźcie, jak zrobić ten czeski przysmak!

Zupa czosnkowa składniki

Na 4 większe porcje potrzebujemy 1,5 główki czosnku, 6 sztuk ziemniaków, a także 3 łyżki masła. Do smaku wystarczy, że dodamy liść laurowy, szczyptę soli himalajskiej oraz pieprz biały (około 1/4 łyżeczki). Świetnym dodatkiem będą chrupiące grzanki z bagietki (pszenna lub razowa), jak również ser żółty (opcjonalną ilością jest 15 dag).

Zupa czosnkowa jak zrobić?

Przygotowanie takiej zupki zaczynamy od rozgrzania masła na patelni. Dokładnie obieramy i myjemy ziemniaki, a następnie kroimy je w kostkę. Teraz przekładamy je na gorący tłuszcz i smażymy około 5 minut. W tym czasie możemy obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę. Wrzucamy je do gorących już ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. W osobnym garnku podgrzewamy 1 l wody, do której wrzucamy liść laurowy sól oraz pieprz biały. Kiedy woda zacznie już lekko bulgotać, dodajemy do niej zawartość patelni i gotujemy 30 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy liść laurowy, a całość dokładnie miksujemy na gładki krem.

 

Zupa czosnkowa jak podać?

Idealnym pomysłem do podania kremu czosnkowego będzie zrobienie chrupkich grzanek. Bagietkę pszenną lub razową kroimy w podłużne kromki. Smarujemy masłem czosnkowym i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni aż będą miały rumiany kolor. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki, posypujemy nim zupę, a na sam wierzch kładziemy nasze świeże grzanki. W tradycyjnym czeskim przepisie wykorzystuje się także szynkę i zieloną cebulkę. Do gotowej porcji zupy wystarczy wsypać pokrojoną zieloną cebulkę oraz podłużne paski szynki. W ten sposób nasze danie nabywa nowego wymiaru smaku. Opcjonalnie można także dodać kluseczki z roztrzepanego jajka, a do bulionu wsypać również łyżeczkę majeranku. Nasza zupa czosnkowa gotowa, smacznego!

Po więcej przepisów na smakowitą zupę zapraszamy tutaj! Zupa serowo – cebulowa

źródła zdjęć: foodnetwork, foodandwine

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.