Ziemniaczki zapiekane z mascarpone – przepis. Pyszny obiad!

Ziemniaczki zapiekane z mascarpone to wspaniały aromatyczny dodatek do mięs. Można je jeść również jako samodzielne danie i także będzie smakowało wybornie. Są miękkie, aromatyczne, a dodatek serka mascarpone sprawia, że są kremowe i delikatne w smaku. Dodatki możemy komponować dowolnie, dlatego na pewno każdemu będzie smakować.

Ziemniaczki zapiekane z mascarpone składniki

Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy, że zaopatrzymy się w: 8 średnich ziemniaków, 100 ml kremówki 30%, 120 g serka mascarpone. Wspaniale z ziemniaczkami będą komponowały się zioła. Tutaj dajemy wam wolną rękę. My jednak proponujemy dodać świeży rozmaryn (1-2 łyżeczki), a także pół łyżeczki tymianku. Jeżeli nie macie świeżych ziół, równie świetnie sprawdzą się suszone. Smak będzie także intensywny. Oprócz tego sól morska oraz pieprz do smaku. Jeśli lubicie czosnek, oczywiście możecie go dodać.

Ziemniaczki zapiekane z mascarpone jak zrobić?

Teraz czas na przygotowanie naszych pyszności. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Teraz kroimy w cienkie plastry, około 2 mm grubości. Bierzemy naczynie żaroodporne i smarujemy je masłem. Układamy w nim plasterki ziemniaków tak, aby nie było między nimi przerw. W małej miseczce mieszamy serek mascarpone razem z śmietanką, ziołami i wybranymi przyprawami. Masa powinna mieć gładką i aksamitną konsystencję. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra dół. Teraz wykładamy serek na wcześniej przygotowane ziemniaczki i wkładamy do ciepłego piekarnika. Po 1,5 godziny sprawdzamy, czy ziemniaczki zapiekane z mascarpone są już miękkie. Jeżeli góra potrawy będzie się zbytnio przypiekać, możemy ją przykryć folią aluminiową.

Ziemniaczki z piekarnika z czym podać

Ziemniaczki zapiekane z mascarpone stanowią świetny dodatek do obiadu. Idealnie komponują się w towarzystwie różnych mięs. Możemy je podać na przykład do schabu w sosie koperkowym czy kotletów mielonych. Jeżeli nie mamy ochoty na żadne dodatki, gwarantujemy, że będą równie dobrze smakować bez niczego. Całość możemy dodatkowo polać gęstą śmietaną. Jeśli chcemy zjeść również sałatkę, zróbmy najprostszą mizerię, na pewno takie danie zniknie w ciągu kilku minut ze stołu. Smacznego!

źródła zdjęć: taste.com, rock-cafe

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.