Zapiekanka z bakłażana. Melanzane alla parmigiana. Przepis!

Dzisiaj mamy coś specjalnie dla fanów włoskiego jedzenia. Zapiekanka z bakłażana, czyli melanzane alla parmigiana. Gwarantujemy, że po zjedzeniu pierwszego kęsa, przeniesiecie się w krainę pięknych Włoch, a dokładniej w zakątki Sycylii i Neapolu. Podajemy wam przepis na klasycznego i tradycyjnie zapiekanego bakłażana z dużą ilością dobrego sera.

Melanzane alla parmigiana jakie składniki:

Do wykonania naszego pysznego dania potrzebujemy oczywiście bakłażana, a dokładniej cztery. Poza nimi użyjemy: 500 g dojrzałych pomidorów, 4 kulki mozzarelli, 50 g prawdziwego tartego parmezanu. Oprócz tego dobrze zaopatrzyć się w świeżą bazylię w doniczce. Znajdziemy ją już w niemal każdym supermarkecie. Potrzebujemy także masła, aby wysmarować formę do zapiekanki oraz oliwy z oliwek do smażenia warzyw. Opcjonalnie możemy użyć również 2 dużych jajek lub 3, jeśli małe.

Zapiekanka z bakłażana jak zrobić?

Najpierw musimy zacząć od bakłażanów. Kroimy je na grubsze plastry i kładziemy na desce. Teraz posypujemy je solą i czekamy około 40 minut, aż puszczą sok i pozbędą się goryczki. Po upływie tego czasu opłukujemy je, bierzemy papierowy ręcznik i osuszamy każdy plasterek. Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie możemy je pokroić w kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem. Bazylię i mozzarellę również kroimy. Teraz wystarczy, ze rozgrzejemy oliwę na patelni i będziemy smażyć bakłażany. Kiedy będą już miękkie, możemy je ściągnąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zapiekanka z bakłażana na ile stopni piekarnik?

Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe, to nie pozostaje nam nic innego, jak wsadzić wszystko razem do pieca! Zatem rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i zabieramy się za ułożenie naszej zapiekanki z bakłażana w naczyniu żaroodpornym. W posmarowanym masłem naczyniu, układamy pierwszą warstwę pomidorów, następnie bakłażana i znowu pomidory, na to mozzarellę i bazylię. Czynność musimy raz jeszcze powtórzyć tak, aby na wierzchu pozostał nasz główny bohater dania, czyli bakłażan. Teraz czas na jajka, roztrzepujemy je z pozostałością bazylii i parmezanem. Wszystko wylewamy na wierzch zapiekanki z bakłażana. Całość posypujemy dodatkowym parmezanem i wsadzamy do piekarnika na na 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dodatkowy kwadrans. Zapiekanka z bakłażana gotowa, smacznego!

źródło zdjęcia: ricetta

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.