Sernik z malinami – przepis. Jak zrobić puszysty sernik?

Nie znamy osoby, która nie lubiłaby sernika! Dzisiaj mamy dla was przepis na to klasyczne ciasto, jednak nie w tradycyjnej odsłonie. Sernik z malinami delikatny i puszysty, słodkość sera przełamują maliny, które nadają ciastu charakteru. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu tego ciasta, będzie gościć na waszych stołach regularnie!

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Do zrobienia klasycznego kruchego spodu, potrzebujemy: 225 g mąki, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a także 150 g zimnego masła i 1 jajko. Do masy serowej możemy użyć 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka. Dla fanów tradycji polecamy zwykły twaróg tłusty, który po kilkukrotnym zmieleniu, będzie idealny do ciasta. Oprócz serka twarogowego, musimy dodać także 250 g sera ricotty. Pozostałe składniki na masę to: 2/3 szklanki cukru, 1 proszek budyniowy śmietankowy, oraz 1 cukier wanilinowy i 1 jajko.

Jak zrobić kruche ciasto?

Wystarczy wszystkie składniki, oprócz jajka, ze sobą wymieszać. Masło najlepiej pokroić w małą kosteczkę, wtedy kruche ciasto będzie łatwiej wyrobić. Kiedy suche składniki wyglądem przypominają kruszonkę, możemy dodać jajko. Jeżeli chcemy, do wyrabiania możemy użyć miksera, nie musimy tego robić ręcznie. Kiedy ciasto jest już plastyczne, zagniatamy je w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Puszysty sernik z malinami

Teraz czas na przygotowanie masy twarogowej. Do miski wkładamy: serek twarogowy, ricottę, cukry i budyń. Wszystko dokładnie miksujemy, po kilku minutach dodajemy również jajko. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra dół. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i dzielimy na dwie części – większą oraz mniejszą. Z większej części wylepiamy dno tortownicy oraz jej boki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę na sernik z malinami. Sam wierzch posypujemy malinami i opruszamy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (przez sitko). Opcjonalnie możemy dodać łyżkę lub dwie wiórków kokosowych. Pozostałe ciasto trzemy na tarce tak, aby przykryło owoce. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Sernik z malinami gotowy. Smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.