Młynek żarnowy do kawy – jaki wybrać i na co zwracać uwagę?

Dookoła nas żyją koneserzy kawy. Napój ten jest bardzo powszechny w każdym zakątku globu, ale w różnych miejscach jest inaczej przyrządzany i podawany. Z pewnością pasjonaci kawy zgodnie stwierdzą, że jeśli kawa, to tylko ziarnista, świeżo mielona. A co jeśli chcemy samemu mielić kawę? Jaki młynek żarnowy jest najlepszy?

 

Kawa ziarnista

Przewagą kupowania zmielonej kawy jest niewątpliwie wygoda użytkowania. Jednak świeżo zmielona kawa ma zupełnie inny aromat niż ta zapaczkowana. Jeśli zatem chcesz parzyć świeżo mieloną kawę, musisz zainwestować w młynek. Jakość przemielonej kawy jest zależna od materiału z jakiego młynek jest wykonany. Jeżeli w budowie młynka stosowane są żarna, masz możliwość wyboru stopnia zmielenia czyli wielkości drobinek do parzenia. Aby kawa była dobrze zmielona, musi trafić między żarna, czyli dwa elementy, które mielą kawę. Najbardziej wytrwałe są żarna stalowe, które są bardzo wytrzymałe, ostre i precyzyjne.

Młynek żarnowy

Jest to urządzenie, którego mechanizmem mielącym są żarna. Najważniejszym elementem w młynku żarnowym do mielenia kawy jest konstrukcja. Może być ona stożkowa lub płaska. Składa się z dwóch elementów, które podczas obrotu miażdżą ziarna kawy do momentu kiedy uzyskany zostanie określony poziom zmielenia kawy.

Jaki wybrać?

Zasada jest prosta – jeżeli potrzebujesz kawy do kawiarki, skręcasz żarna, jeśli potrzebujesz drobnego przemiału do metod przelewowych, wystarczy żarna rozkręcić. Z racji tego, że jest to urządzenie elektryczne, musisz zwrócić uwagę na poszczególne parametry wpływające na jego możliwości. Są to:

  • moc – im większa, tym lepiej; przyzwoite modele mają moc na poziomie 150W, ale są oczywiście mocniejsze
  • szybkość – często tożsamy z wydajnością, wskazuje np. ile gram kawy młynek potrafi zmielić w ciągu minuty
  • funkcje – jak np. ustawianie grubości mielenia, programator czasowy i licznik kaw.

Podsumowując, chcąc wypić dobrą kawę, musisz zainwestować w dobry młynek do mielenia ziaren. Co ważne, kawa po zmieleniu, już po kilkunastu minutach traci ponad połowę swoich właściwości smakowych i zapachowych. Żadne, nawet szczelnie zamykane opakowanie nie zatrzyma najlepszych walorów mielonej kawy. Jeśli zastanawiasz się nad kupnej młynka, jego koszt to około 100-200 złotych. Choć znajdziesz i takie, które kosztują 50 złotych lub 500 złotych.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.