Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado – przepis

Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado to z pewnością interesujące oraz ciekawe połączenie smaków. Te dwa składniki świetnie ze sobą współgrają i tworzą zaskakująco pyszne danie. Awokado to bomba witaminowa, a kurczak jest źródłem białka. Nie dość, że sałatka jest smaczna i lekka, to w dodatku zdrowa dla nas.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado składniki

Podajemy wam proporcje na 4 porcje, gdyż mniej nawet nie opłaca się robić, znika w mgnieniu oka! Potrzebujemy zatem: 30 dag wędzonego kurczaka, 120 g sera camembert, 1 awokado, a także miks sałat (możemy go zrobić albo użyć kupnego). Na orzeźwiający dressing cytrusowy składników jest niewiele: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy średniej cytryny, pół łyżeczki ziół prowansalskich, a także sól i pieprz do smaku. Warto użyć soli himalajskiej.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado jak zrobić?

Najpierw robimy cytrynowy dressing. W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania sałatki. Miks sałat myjemy i dokładnie osuszamy. Możemy do tego użyć spinnera do sałaty, z pewnością odsączy ją z nadmiaru wody. Wędzonego kurczaka kroimy w paski albo większą kostkę, tak samo robimy z awokado. Ser camembert możemy pokroić w trochę drobniejszą kostkę, lecz jeśli lubimy wyczuwalny smak sera, może być również większa. Teraz do sałaty dodajemy wszystkie pokrojone składniki i polewamy schłodzonym sosem. Całość delikatnie mieszamy i gotowe!

Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado z czym podać?

Do takiej sałatki idealnie pasują grzanki. Mogą być zwykłe, bez dodatków albo czosnkowe czy ziołowe. Domowe grzanki ziołowe zrobimy w bardzo prosty sposób. Wystarczy że bagietkę pszenną lub razową pokroimy w poprzek na kilka małych kromeczek. Każdą z nich posmarujemy z obu stron grubszą warstwą masła i posypiemy wybranymi ziołami, my proponujemy zioła prowansalskie. Teraz już tylko smażymy na patelni na złoty kolor i gotowe! Grzanki czosnkowe robimy w taki sam sposób, jednak zamiast ziół, używamy posiekanego świeżego czosnku lub od razu używamy masełka czosnkowego. Każda z opcji pasuje do tej sałatki i z pewnością zasmakuje każdemu! Smacznego!

źródła zdjęć: kalkulatorkalorii.net

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.