Ravioli ze szpinakiem, jak zrobić? Z czym podać? Przepis

Ravioli ze szpinakiem to przepis wprost stworzony dla miłośników włoskiej kuchni! Pyszne i cienkie ciasto makaronowe oraz smakowity farsz, z pewnością zadowoli każdego konesera smaku. Do zrobienia tego dania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Przygotowanie jest proste i nieczasochłonne.

Ravioli ze szpinakiem jak zrobić

Do wykonania naszych pierożków potrzebujemy kilku składników. W celu wykonania ciasta musimy zaopatrzyć się w: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, łyżkę dobrej oliwy z oliwek, niepełną szklankę ciepłej wody, a także szczyptę soli. Prawdziwie włoski farsz zrobimy z: 200 g sera ricotta, 3 żółtek jaj, około 50 g parmezanu, 200 g świeżego szpinaku. Oczywiście nie może zabraknąć soli i pieprzu, a także gałki muszkatołowej.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą przepis

Kiedy mamy już gotowe wszystkie składniki, możemy zabrać się za robienie naszego pysznego dania. Jeśli mamy robot kuchenny, to teraz będzie idealny moment, żeby go wykorzystać. Do wykonania ciasta na makaron świetnie się sprawdzi specjalna maszynka. Jeśli jej nie posiadamy, nic nie szkodzi. Stolnica i wałek do ciasta również się sprawdzą. Zaczynamy! Mąkę z jajkami przekładamy do misy robota kuchennego i ją wyrabiamy. Możemy również to zrobić rękami. Kiedy składniki się połączą, to stopniowo dolewamy ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie już gładkie, ale twarde to możemy już dodać oliwę. Teraz musimy chwilę je wyrobić na stolnicy. Kiedy wszystko jest gotowe, to zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Ravioli farsz wegetariański przepis

W celu przygotowania farszu, musimy odlać serwatkę z ricotty, a parmezan zmienić w blenderze. Szpinak blanszujemy i odciskamy z nadmiaru wody, następnie siekamy go na mniejsze kawałki. Do miski wkładamy: ricottę, dwa żółtka, szpinak oraz parmezan. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ravioli jak zrobić

Ciasto dajemy do maszynki do makaronu lub wałkujemy je ręcznie na stolnicy. Cienko rozwałkowane ciasto tniemy na podłużne paski, a jego brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Farsz nakładamy na środek paska i przykrywamy drugą jego częścią. Pierożki oddzielamy od siebie radełkiem albo zwykłym nożem. Teraz wystarczy ugotować je we wrzątku kilka minut i nasze prawdziwie włoskie danie gotowe!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.