Racuchy z jabłkami – przepis na sprawdzone smaczne placki

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak babcinych racuchów. Przyrumienione placki z jabłkami, a dokładnie ich zapach i smak tkwią mocno w naszej pamięci. Co więcej, racuchy możesz przygotować z dodatkiem drożdży lub bez – wszystko zależy od twoich upodobań i smaku, jaki chcesz uzyskać. Sprawdź jaki jest przepis na szybkie i smaczne racuchy z jabłkami. 

 

Racuchy z jabłkami

Racuchy to puszyste placuszki z jabłkami. Można je jeść zarówno na śniadanie, obiad, a także jako podwieczorek. Przygotowuje się je w zaledwie pół godziny. Najlepsze do racuchów są jabłka odmiany Ligol. Ewentualnie może być odmiana Delikates. Z kolei dla fanów bardziej kwaśnych jabłek, doskonale sprawdzi się Antonówka. Warto wybrać takie jabłka, które lubisz jeść na co dzień.

Składniki

Do przygotowania racuchów z jabłkami potrzebujesz:

  • 2 jabłek
  • 200 ml mleka
  • 1 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżkę cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • masła klarowanego, olej kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia.
Przepis na racuchy z jabłkami

Na początek przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz sodę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mleko i jajko i wymieszaj całość na jednolitą masę. Ważne żeby nie było grudek. Kolejno obierz jabłka i pokrój je w ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne, przekrój ćwiartki wzdłuż na pół, a następnie na poprzeczne plasterki. Opcjonalnie, jeśli nie chcesz kroić jabłka na kawałki, możesz także zetrzeć je na tarce. Jabłko włóż do przygotowanego ciasta i dokładnie wymieszaj. Niewielkie porcje ciasta wrzucaj na rozgrzany na patelni tłuszcz. Wykładaj około łyżkę ciasta i po 3 plasterki jabłek na 1 placka. Smaż przez około 1,5 minuty aż placek osiągnie złoty kolor. Następnie obróć placka na drugą stronę i powtórz smażenie 1,5 minuty aż do zarumienienia. Racuchy z jabłkami możesz podawać z cukrem pudrem lub np. z dżemem wiśniowym.

Racuchy z jabłkami bez drożdży to pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Usmaż puszyste placki i rozwijaj swoje kulinarne umiejętności.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.