Prażona herbata – jak smakuje japońska Hojicha?

Herbata to popularny produkt na całym świecie. Pijemy ją praktycznie codziennie przez wszystkie dni w roku. Jedni piją ją głownie zimą żeby się rozgrzać aromatycznym napojem, inni chłodzą się nim latem. Niezależnie od tego kiedy lubisz pić herbatę najbardziej, przeczytaj o japońskiej Hojicha. Czym jest prażona herbata?

 

Prażona herbata

Hojicha to najbardziej znana wśród prażonych herbat. Początek prażenia sięga około 1920 roku kiedy w Kioto pierwszy raz podprażono listki i łodyżki herbaciane. Aby zachować zielony kolor liści herbaty, enzymy utleniające, które się w nich znajdują, muszą zostać zniszczone. W innym wypadku dojdzie do oksydacji i zamiast zielonej herbaty, otrzymasz czarną. Jedną z metod jest podprażanie na sucho w specjalnych wokach. Natomiast prażenie gotowej herbaty to proces wykonywany na liściach w ostatniej fazie obróbki.

Co daje prażenie herbaty?

Po pierwsze zmniejsza się ilość kofeiny i rozpada chlorofil. Herbata ciemnieje, a liście zyskują rudo-brązowy odcień. Obniża się także gorycz w herbacie, która zyskuje bardziej deserowy i wieczorowy charakter. Dodatkowo smak zmienia się na podprażoną nutę przypominającą karmel lub tosty. Oprócz tego prażenie to sposób na zwietrzałą herbatę, która zyskuje nowy, silny aromat.

Prażenie Hojicha

Jest to herbata, którą można parzyć na różne sposoby. Zaleca się prażyć herbatę wyższą temperaturą i bardzo krótko by wydobyć nietypowe aromaty. Do podprażania służą specjalne urządzenia z wbudowaną grzałką przypominające bambusowy komin. Powszechnie używa się także naczyń ceramicznych nazywanych w Japonii horoku, przypominających czajniczek z prostą rączką z boku brzuśca. Za tą rurkę trzyma się naczynie i wysypuje podprażoną herbatę. Ceramiczne naczynia muszą być jednak wykonane z odpornego na wysoką temperaturę rodzaju gliny żeby móc postawić je bezpośrednio na gazie. Inna metoda to użycie specjalnego podgrzewacza, który przypomina kominek do aromaterapii. Pali się w nim mała świeczka, a nad nią umieszcza się płytkę, na której praży się herbata. Niemniej jednak, jeśli nie posiadasz tych akcesoriów, możesz użyć zwykłej patelni. Ważne jest żeby była czysta i sucha.

Podsumowując, tradycja paczenia herbaty jest niezwykle długa i bogata. Na rynku nieustannie pojawiają się nowe rodzaje herbaty, ale często wraca się też do tradycyjnych metod picia herbaty. Jedną ze znanych od około 100 lat jest właśnie prażenie herbaty.

Źródło zdjęcia: toirokitchen

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.