Masala Chai – rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem

Narodowym i bardzo znanym napojem w Indiach jest Chai Masala. W języku hinduskim „masala” oznacza przyprawę lub coś ostrego. W związku z tym Masala Chai to herbata w przyprawami. Przeczytaj jak ją przygotować. 

 

Tradycyjna herbata

Masala Chai to narodowy napój w Indiach, ale jego historia wcale nie jest aż tak długa. Hindusi rozsmakowali się w herbacie jak Anglicy. Tereny Indii były bowiem koloniami Anglików. Obecnie w Indiach Masala Chai sprzedawana jest na ulicznych straganach. Napój gotowany jest w dużym kotle, a każdy przechodzień może kupić porcję. Tradycyjnie podaje się ją w jednorazowej glinianej czarki, którą po wypiciu tłucze się i depcze.

Przepis na Masala Chai

Aby przygotować Masala Chai potrzebujesz specjalnej mieszanki. Skład może się nieco różnić od siebie, ale trzon pozostaje bez zmiany. W herbacie tej występują zawsze: cynamon, imbir, kardamon i goździki. Aby zaparzyć herbatę potrzebujesz garnka, w którym będziesz gotować mieszankę przypraw. Ponieważ należy uzyskać odwar, a nie napar, musisz wygotować mieszankę żeby otrzymać intensywną esencję.

Ile wody, a ile mleka

Różne przepisy różnie mówią o proporcjach wody i mleka. Na początek użyj pół litra mleka na pół litra wody, ale możesz tymi proporcjami manewrować do woli. Mleko, wodę i łyżkę stołową przypraw zagotuj około 20 minut. Następnie dosyp mocną, czarną herbatę. Zdejmij masalę z palnika lub zostaw ją na chwilę na małym ogniu. Zostaw herbatę do zaparzenia około 5 minut. Przelej ją do czajnika, z którego będziesz ją serwować, a na końcu obficie posłodź. Poziom słodkości to oczywiście kwestia gustu, ale zaleca się użycie 3-4 łyżek cukru na litr napoju. Ważne, żeby był to cukier trzcinowy. Kolor powinien przypominać kawę z mlekiem.

Jaka herbata jest najlepsza do parzenia?

Niewątpliwie musi to być herbata czarna. Oryginalnie powinna to być herbata z prowincji Assam lub Darjeeling. Jednak obecnie najczęściej przyrządza się Masalę na herbacie z Ceylonu, ponieważ daje ona mocny napar.