Marynowanie grzybów – jaki jest najlepszy przepis?

Grzyby w occie znane są w Polsce zarówno jako dodatek do dań obiadowych, jak i zagryzka do mocniejszych trunków. Przepis na marynowanie grzybów jest łatwy, a ich smak zależy od octu jakiego użyjesz.

 

Po co marynować grzyby?

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami są świetne do mięs czy sałatek lub jako zakąska. Dodatkowo mogą być także elementem dekoracyjnym, np. do ryb podawanych na zimno.

Jaki ocet i jakie grzyby nadają się do marynowania?

Do marynowania grzybów możesz użyć octu:

  • spirytusowego,
  • jabłkowego
  • winnego.

Co ważne zalewa octowa może być użyta do różnych rodzajów grzybów, np. borowików, maślaków lub rydzów. Do marynowania wybieraj małe grzybki, które zmieszczą się w słoiku w całości lub nieco większe, których marynować powinieneś całe kapelusze. Większe grzyby podziel na ćwiartki. Ocet dodany do grzybów nie ma pozytywnego wpływu na organizm, dlatego nie powinieneś spożywać marynowanych grzybów zbyt często. Nie mogą ich także spożywać dzieci.

Marynowanie grzybów
Przepis na zalewę octową

Po pierwsze dokładnie wyczyść grzyby i umyj je. Następnie obgotuj w wodzie z octem, solą i sokiem z cytryny. Dzięki temu grzyby nie będą czernieć. Możesz też opiec grzyby zamiast je gotować. Do zalewy na 1 kg grzybów potrzebujesz:

  • pół szklanki octu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wody
  • 2-3- liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • gorczycę
  • 1 łyżkę soli
  • 1 łyżeczkę cukru
  • pieprz.

Przygotowanie zalewy jest dziecinnie łatwe. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do dużego garnka i zagotujesz. Następnie zalej grzyby umieszczone uprzednio w słoiczkach. Jeśli nie chcesz pasteryzować słoików, odwróć zakręcone słoiczki denkiem do góry.

Zalewa z octu jabłkowego

Na 6 słoiczków po 180 ml potrzebujesz:

  • pół szklanki octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżkę prawdziwego miodu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wody
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarnisty czarny pieprz.

W tej opcji, zagotuj ocet, wodę i cukier, a następnie dodaj cebulę. Następnie do słoików włóż grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zalej grzyby ugotowaną zalewą. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj 15 minut.

Zalewa z octu winnego

Z kolei na 1 kg zalewy na bazie octu winnego potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki białego octu winnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki cukru.

Po pierwsze zagotuj w garnku wodę, ocet, czosnek, cukier i przyprawy. Następnie dodaj miodu. Do słoików wrzuć do ¾ wysokości cebulę pokrojoną w piórka i wsyp obgotowane grzyby. Na koniec wlej zalewę do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.