Kurczak z boczniakami – przepis na ziołowego kurczaka

Szukasz pomysłu na obiad, ale nie chcesz gotować wciąż tego samego? Sprawdź przepis na tymiankowy kurczak z boczniakami i odkrywaj nowe smaki.

 

Co to są boczniaki?

Boczniaki to grzyby, choć nieco nietypowe. W przeciwieństwie do leśnych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki obniżające poziom cukru oraz cholesterolu, a także niszczące komórki nowotworowe.

Gdzie znaleźć boczniaki?

Jeśli chcesz sam nazbierać boczniaki, musisz wiedzieć jak wyglądają te grzyby. Mają one kapelusze w kształcie muszli. Ich kolor bywa różny – od popielatego po ciemnoszary. Trzon grzyba wyrasta asymetrycznie – z boku. Przeważnie rośnie on na pniach drzew liściastych i tworzy grupy. Co ważne, możesz go spotkać nie tylko w lesie, ale także w parku czy ogrodzie. Dodatkowo, jeśli zima jest łagodna, boczniaki możesz zbierać od listopada do lutego.

Co zawierają boczniaki?

Po pierwsze, boczniaki zawierają białko oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, selen, cynk i sód. Boczniaki poprawiają stan naczyń krwionośnych i chronią komórki przed uszkodzeniami i starzeniem.

Składniki na kurczaka z boczniakami

Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz:

  • kurczaka
  • boczniaki
  • cebulę
  • olej
  • paprykę słodką suszoną
  • rozmaryn
  • oregano
  • tymianek
  • czosnek suszony
  • sól
  • kieliszek białego wina
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • surowy boczek.
Kurczak z boczniakami – przepis

Na początek musisz pokroić cebulę w kostkę lub piórka i włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Następnie nacinamy pałki kurczaka żeby zioła i marynata, którą go polejemy dokładnie wniknęła w kurczaka. Kładziemy kurczaka na cebulę. Marynatę przygotowujemy mieszając 2 łyżki oleju z ziołami – papryką, rozmarynem, oregano, czosnkiem i solą. Gęstą marynatą zalewamy kurczaka. Odstawiamy całość na godzinę. Niemniej jednak jeśli nie masz czasu, możesz od razu wstawić kurczaka do piekarnika. Piecz go 20 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach dolej kieliszek białego wina, i dodaj pokrojone na kawałki boczniaki. Ewentualnie mogą to być także pieczarki. Całość piecz dalej przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodaj 200 ml słodkiej śmietany, wymieszaj aż powstanie gęsty sos i posyp wszystko świeżym tymiankiem. Opcjonalnie możesz także dodać świeży szpinak. Całość podawaj z ziemniakami i podpieczonym w piekarniku boczkiem.

Marta D

Absolwentka dziennikarstwa, kulturoznawstwa i fotografii – radiowiec z zawodu, kulturalny człowiek z wykształcenia, fotograf z pasji. Humanistka i umysł ścisły w jednym. Nie lubi zamykać się w ramach szablonowości. Uwielbia wyzwania, nowe miejsca i ciekawych ludzi.