Jak ugotować kaszę na sypko? Idealne proporcje.

Często kiedy gotujemy kaszę lub ryż, zdarza się, że wychodzi nam jedna wielka zbita masa. Jak ugotować kaszę na sypko? Przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis, dzięki któremu wasza potrawa zawsze będzie idealnie ugotowana. Dzięki podanym proporcjom, już nigdy nie wyciągniecie z garnka rozgotowanej kaszy. Zapraszamy do przepisu!

Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko proporcje?

Bierzemy 1 szklankę kaszy, może być wiejska, perłowa albo mazurska. Płuczemy ją dokładnie na sitku pod zimną wodą. Robimy tak do momentu, kiedy woda nie będzie już mętna. Do garnka wlewamy 2 i 1/3 szklanki zimnej wody. Następnie dodajemy sól dla smaku i 2 łyżki oleju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy lub słonecznikowy, ponieważ jego smak jest neutralny. Teraz czas na wrzucenie naszej kaszy i wymieszanie wszystkiego. Kiedy woda się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem mniej więcej 15-20 minut. Nie trzeba mieszać kaszy. Po upływie czasu, wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na 15 minut. W ten sposób wchłonie resztki wody i wypraży się na sypko.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Kasza gryczana słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. To jedna z najbardziej wartościowych kasz. Jak zatem ją ugotować, aby smak był idealny? Szczegóły tkwią w proporcjach. Szklankę kaszy płuczemy na sitku pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody. Solimy ją do smaku i dolewamy 1 łyżkę oleju. Teraz wystarczy wodę doprowadzić do wrzenia. Gdy już się zagotuje, wsypujemy naszą kaszę. Po ponownym zagotowaniu, zawartość garnka mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 7 minut. Następnie, garnek ściągamy z gazu i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie tego czasu, kasza będzie idealnie sypka, w sam raz jako dodatek do pysznego obiadu.

Jak ugotować kaszę pęczak na sypko?

1 szklankę kaszy płuczemy dokładnie na sitku pod zimną wodą. Przestajemy, gdy woda będzie idealnie przejrzysta. Do garnka wlewamy 3 szklanki zimnej wody, dodajemy trochę soli i 1 łyżkę oleju. Doprowadzamy do wrzenia i następnie wrzucamy kaszę pęczak i znowu zagotowujemy wodę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Potem ściągamy garnek z ognia i czekamy 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się sypka.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.