Jajko w koszulce, jak zrobić? Przepis na idealne jajka w koszulkach

Czym jest jajko w koszulce? Nazwa brzmi dość dziwnie, jednak to nic innego jak płynne żółtko, delikatnie owinięte ściętym białkiem. Wyglądem przypomina właśnie koszulkę, stąd nazwa tego przysmaku. Jak więc zrobić takie jajko? Są na to trzy podstawowe sposoby, więc z pewnością każdy wybierze najdogodniejszy dla siebie. Jajko w koszulce, jak zrobić?

Jajo w koszulce jak przygotować?

Potrzebujemy do tego świeżych jajek, które będą w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że absolutnie nie możemy gotować więcej niż 4 jajka jednocześnie. Koniecznie musimy ugotować wodę i naszykować mniej więcej 2 łyżki zwykłego octu spirytusowego. Jeśli nie mamy w domu octu, to możemy go zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Sposób numer 1 na jajko w koszulce

Najpopularniejszą techniką na zrobienie jajka poszetowego jest wlanie do garnka 2 litrów wody i zagotowanie jej z 70 ml octu. Po chwili możemy dać szczyptę soli i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Następnie robimy wir łyżką i do środka wlewamy wcześniej rozbite jajko. Po upływie około 3 minut, nasze jajko jest gotowe. Możemy je wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na papierowy ręczniczek. Musimy robić to niezwykle ostrożnie, gdyż wszystko jest bardzo delikatne.

Sposób numer 2 na jajko w koszulce

Bierzemy te same proporcje wody i octu, których używaliśmy w sposobie pierwszym. Jednak do wody dodajemy jeszcze łodygę estragonu. Kiedy woda się zagotuje, to zdejmujemy ją z ognia. Również tworzymy wir, do którego wlewamy rozbite jajko. Jednak zamiast trzymać je na gazie, to trzymamy pod przykryciem 4 minuty.

Sposób numer 3 na jajko w koszulce

Ten sposób jest niezwykle łatwy i ma coraz więcej zwolenników. Do przygotowania jajka poszetowego używamy folii do żywności. Przygotowane w ten sposób jajko jest bardzo estetyczne. Wygląda ładnie, ponieważ nie ciągną się za nim włókna białka, które zazwyczaj występują w sposobach przedstawionych wyżej. Wystarczy, że niewielki kawałek folii posmarujemy oliwą z oliwek. Teraz możemy wbić nasze jajko i zawiązać folię w mały woreczek. Taką sakiewkę wkładamy do wrzącej wody na 4 minuty. Po upływie tego czasu, mamy idealnie przygotowaną potrawę.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.