Guacamole idealne jak zrobić? Jak obrać awokado? Przepis

Guacamole idealne, to jest coś, czego nie może zabraknąć na żadnej imprezie! Świetny pomysł na szybki dip do czipsów czy tortilli. Jest syte, a przy tym pełne pikantnych dodatków. Po takim jedzeniu mamy pewność, że nie zaśniemy przez całą noc, a spędzimy ją na zabawie z przyjaciółmi. Zobaczcie przepis na pyszności, jakim z pewnością jest guacamole!

Jak obrać awokado?

Awokado jest zaliczane do jednego z najzdrowszych oraz najtłuściejszych owoców na świecie. Wiele osób ma problem z obraniem go i dlatego też z niego rezygnują. Z tego powodu przychodzimy z pomocą i przedstawiamy wam prosty sposób, dzięki któremu uporacie się z tą nieznośną skórką! Wystarczy je umyć i przekroić nożem wzdłuż pestki. Teraz chwytamy oburącz za dwie połówki awokado i przekręcamy jedną z nich. W jednej połówce zostanie pestka, do której wbijamy tnącą powierzchnię noża. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem. Pestkę z łatwością wyjmujemy i mamy gotowy do spożycia owoc. Miąższ możemy wyjąć również bardzo szybko, wystarczy do tego użyć łyżki stołowej. Gotowe, w sam raz do zrobienia guacamole idealne!

Jak zrobić guacamole?

Potrzebujemy dwa duże i dojrzałe awokado, to podstawa tego pysznego dipu. Teraz czas na dodatki – 1/4 czerwonej cebuli, około 2 cm kawałek ostrej papryczki, cały pęczek kolendry, sok z połowy limonki, a także sól. Jeśli jesteśmy fanami bardzo pikantnej kuchni, to nie musimy wyrzucać pestek z papryczki. Jak przygotować guacamole idealne? Myjemy i obieramy awokado, a miąższ przekładamy do miseczki. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę, kolendrę oraz papryczkę również drobno siekamy. Wszystko dodajemy do owocu i rozdrabniamy moździerzem lub widelcem. Masa musi mieć aksamitną konsystencję. To wszystko, gotowe!

Z czym podać guacamole?

Jeśli przygotowaliśmy guacamole idealne trochę wcześniej przed podaniem i boimy się, że może lekko sczernieć, mamy dla was dwie wskazówki. Wystarczy, że w środek masy wsadzimy nieumytą pestkę z awokado, a miseczkę przykryjemy szczelnie folią spożywczą. Drugim sposobem jest polanie guacamole odrobiną lodowatej wody. Zastosowanie tych tricków kuchennych zapewni nam świeżość guacamole idealne przez bardzo długi czas!

źródła zdjęć: mylatinatable

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.