Gazpacho tradycyjne – przepis na pyszną hiszpańską zupę!

Gazpacho tradycyjne prosto z Hiszpanii to wyśmienita zupa, która jest idealna na gorące lato, a także wiosenne ciepłe dni. Pełna bogatych w witaminy warzyw. Istnieje wiele odmian tej zupy, jednak my prezentujemy wam przepis na typowo andaluzyjskie danie. Nadaje się także do podania jako przystawka do dania głównego albo jako samodzielne danie.

Gazpacho tradycyjne andaluzyjskie – jakie składniki?

Do wykonania tej zupy potrzebujemy przede wszystkim: 500 g pomidorów (ok 5 średniej wielkości), 4 duże ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 ogórek, 1 paprykę czerwoną, a także 1 cebulę. Jako przyprawy użyjemy: sporej szczypty soli morskiej, jak również 2 łyżki octu sherry (jeżeli go nie mamy, możemy zastąpić go octem jabłkowym, w ostateczności winnym). Dodatkiem do zupy będą grzanki, które zrobimy z bułki lub chleba. Oprócz tego przyda się 500 ml przegotowanej już zimnej wody oraz 4 małe kromki pszennego pieczywa.

Gazpacho przepis

Gazpacho tradycyjne zaczynamy od obrania czosnku i roztarcia go, najlepiej w moździerzu, razem z solą morską. Do takiej mieszanki dodajemy porwany na drobne kawałki pszenny chleb, wystarczą 3 kromki. Całość zalewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy, aż konsystencja zacznie przypominać pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta, możemy dodać troszkę przegotowanej wody i odstawiamy na pół godziny. Jednego pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, miąższ wraz z pestkami wkładamy do blendera, a resztę warzywa kroimy w kostkę. Resztę pomidorów także kroimy w kostkę i dodajemy do blendera. Ogórka obieramy ze skórki, niecałą jego połowę kroimy w kostkę, a resztę dorzucamy do blendera. To samo robimy z papryką. Cebulę natomiast całą obieramy i dodajemy do reszty warzyw.

Gazpacho tradycyjne jak zrobić?

Zaczynamy robić grzanki. Najlepiej, gdybyśmy grillowali je na patelni, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy je po prostu podsmażyć. Warzywa przygotowane w blenderze miksujemy, dodajemy ocet i resztę wody przegotowanej i ponownie miksujemy około 10 sekund. Teraz całość przecieramy przez sitko, aby nie było żadnych grudek. Gazpacho tradycyjne najlepiej smakuje, gdy jest mocno schłodzone, dlatego najlepiej wsadzić je do lodówki na kilka godzin. Po nalaniu zupy do miseczek przyozdabiamy je pokrojonymi wcześniej warzywami, podajemy z grzankami. Smacznego!

źródła zdjęć: recipes.sparkpeople, liveloveraw

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.