Dieta zupowa – hit czy kit? Jak stosować dietę zupową?

Dieta zupowa, brzmi dziwnie, lecz wielu ludzi na świecie sobie ją chwali! To hit ubiegłego roku, który pozwolił uzyskać szczupłą sylwetkę wielu osobom, które zmagały się z dodatkowymi kilogramami. Jakie są zasady stosowania takiej właśnie diety?

Dieta zupowa co to jest?

Przede wszystkim jest urozmaicona i bogata w składniki odżywcze. Z jadłospisu musimy jedynie wykluczyć tłuste mięso, wędzone ryby, jak również wysoko przetworzoną żywność. Oczywiście klasyczne posiłki zastępujemy wyłącznie zupami. Taka dieta musi być różnorodna, gdyż łatwo nabawić się niedoborów. Nie możemy spożywać jedynie jednego rodzaju zupy, powinniśmy regularnie je zmieniać. Taki posiłków w ciągu dnia powinno być minimum 5, a nawet 7, ponieważ nie możemy czuć głodu, a jak wiadomo zupy są niskokaloryczne. Taką dietą na pewno usprawnimy funkcjonowanie układu pokarmowego, a tłuszcz przestanie nam się gromadzić w organizmie.

Dla kogo dieta zupowa?

Taki sposób odżywiania jest polecany w szczególności osobom, które zmagają się z licznymi dolegliwościami zdrowotnymi. Powinny ją spożywać głównie cierpiący na ból gardła, któremu towarzyszy trudność przełykania pokarmu. Również jest idealna podczas zatrucia pokarmowego, ponieważ nie obciąża organizmu i jest łatwostrawna. Osoby z problemami stomatologicznymi albo po zabiegu dentystycznym także będą zadowolone z takiej diety, gdyż nie wymaga za wiele gryzienia.

Dieta zupowa wady

Niestety, lecz chyba wszystko musi mieć swoje wady. W tym przypadku również się bez nich nie obędzie. Ludzki organizm potrzebował od zawsze i potrzebować wciąż będzie stałych pokarmów. Dzieje się tak, ponieważ gryzienie oraz żucie działa pozytywnie na nasz zgryz, jak również zęby. Jak wiadomo, podczas spożywania samych zup, nie przeżuwamy za dużo. Jednak taka dieta trwa na tyle krótko, że bez obaw możemy ją wypróbować. Na pewno krótkotrwałe jej stosowanie nie przyniesie żadnych negatywnych skutków, a może tylko zdziałać cuda!

Oto przykładowy przepis na prostą zupę, która odpowiada wymogom tej diety. Zupa marchewkowa – na oliwie podsmażamy 1/4 cebuli żółtej oraz 2 marchewki pokrojone w kostkę, następnie zalewamy wszystko niecałą szklanką bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości marchewki. Doprawiamy pęczkiem świeżej kolendry, a także szczyptą soli i pieprzu. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Smacznego!

Po inne przepisy na zupy krem zapraszamy tutaj Krem z dyni przepis na błyskawiczny smaczny obiad

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.