Cupcakes z jagodami – przepis. Amerykański przepis na babeczki

Jeżeli potrzebujecie upiec szybki deser i naprawdę nie macie na to za wiele czasu, to właśnie cupcakes z jagodami będą idealne na taki awaryjny deser. Oczywiście, jeżeli nie macie jagód, możecie również użyć innych owoców. My jednak prezentujemy wam przepis typowo amerykański, a w jego oryginale są właśnie jagody. Jednak pamiętajcie, dodatki można komponować dowolnie.

Cupcakes z jagodami składniki

Na około 12 sztuk babeczek potrzebujemy: 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 jajko, a także pół szklanki oleju oraz 1 szklankę mleka. Dodatkiem w naszych babeczkach będą jagody, użyjemy ich niecałą szklankę. Oczywiście, zamiast jagód idealnie będą pasować także maliny lub jeżyny. Możemy dodać kawałki czekolady mlecznej, a nawet gorzkiej. Bakalie również będą tutaj się świetnie sprawdzać.

Cupcakes z jagodami jak zrobić?

Samo zrobienie ciasta nie jest trudne ani czasochłonne. Tak naprawdę wystarczy, że połączymy wszystkie składniki ze sobą. Na samym końcu dodajemy nasze owoce i gotowe. Jednak przedstawimy wam wszystko krok po kroku. Na samym początku przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy do niej proszek do pieczenia i dwa rodzaje cukru. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, olej i mleko. Następnym krokiem jest wlanie mokrych składników do suchych. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie musimy robić tego długo. Jagody dokładnie myjemy i suszymy na papierowym ręczniku. Dodajemy do naszego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Cupcakes z jagodami jak upiec?

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie, w którym będzie się nagrzewał, szykujemy papierowe papilotki. Możemy także użyć metalowej formy do muffinek, jednak zanim wlejemy do niej ciasto, musimy ją natłuścić i obsypać kaszą manną. Teraz nalewamy ciasta do foremek. Musimy pamiętać, żeby zostawić od góry około 1 cm wolny, gdyż nasze babeczki mocno urosną i mogą wyciec z formy. Pieczemy je około 25 minut, pamiętajcie, że to czas orientacyjny, ponieważ każdy ma inny piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy nasze muffinki gotowe, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu z babeczki jest suchy, to znaczy że można wyłączyć piekarnik i wyjąć nasze pyszności. Smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.