Ciasto 3 bit – przepis. Szybkie ciasto bez pieczenia

Mamy przepis dla wszystkich miłośników ciast bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest pyszne i kremowe, wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a co więcej, nie wymaga od nas pieczenia. Takie domowe ciasto z herbatnikami i masą krówkową na pewno sprawdzi się na każdym przyjęciu albo na zwykłe niedziele po południe. Zapraszamy was więc do przepisu.

Ciasto 3 bit składniki

Na dużą blachę ciasta potrzebujemy: 500 g herbatników maślanych, puszkę 500 g kajmaku, 2 budynie bez cukru, 200 g masła, a także 500 ml mleka oraz 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeżli lubicie bardzo słodkie ciasto). Na masę śmietanową zużyjemy: 400 ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru, jak również 2 łyżki żelatyny i około 100 ml wrzątku. Dodatkowo będziemy potrzebować kilka kostek gorzkiej czekolady, aby posypać nią ciasto oraz folię spożywczą do wyłożenia blaszki.

Ciasto 3 bit jak zrobić?

Na samym początku przygotujemy masę budyniową. Najpierw doprowadzamy do wrzenia niecałe mleko z cukrem oraz masłem, następnie zmniejszamy ogień i dolewamy wymieszane proszki budyniowe z resztą mleka. Wszystko energicznie mieszamy i uważamy, aby nie zrobiły się nam grudki. Odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowywanie reszty składników.

Ciasto 3 bit wykonanie

Dużą formę do pieczenia wykładamy dokładnie folią spożywczą. Jeżeli boki nie są pokryte folią, możemy je posmarować masłem lub margaryną. W ten sposób nasze ciasto powinno dać się łatwo wyciągnąć z foremki. Na sam spód układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Teraz ostrożnie wykładamy część masy kajmakowej. Jeżeli nie chcemy, żeby była ona taka gęsta i zbita, możemy ją wcześniej przełożyć do osobnej miski i dokładnie wymieszać. Na kajmak wykładamy znowu herbatniki. Wszystko delikatnie dociskamy. Teraz znów czas na krem budyniowy i kolejną porcję herbatników.

Krem śmietanowy jak zrobić?

Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą i energicznie mieszamy. Przelewamy do głębokiej miseczki i studzimy. Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę, pod sam koniec ubijania dodajemy do niej cukier. Gdy masa będzie już gęsta, dodajemy do niej schłodzoną żelatynę. Od razu po zrobieniu masy śmietanowej, kładziemy ją na ostatnią warstwę herbatników. Całość opruszamy startą gorzką czekoladą i wkładamy na całą noc do lodówki, gotowe! Smacznego!

źródła zdjęć: ciastkozercy, poprostupycha

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.