Chrupiące paluchy pizzowe. Jak zrobić paluchy z ciasta na pizzę?

Nie znamy osoby, która nie lubiłaby pizzy. Przychodzimy z alternatywą dla tej przekąski. Chrupiące paluchy pizzowe to nasza propozycja na małe co nieco! Wyglądem przypominają paluszki grissini, jednak nie są aż tak chrupkie.

Co to paluszki pizzowe?

Chrupiące paluchy pizzowe są idealną przystawką imprezową. Nie dość, że są poręczne, to jeszcze dodatki możemy komponować dowolnie. Wariacji na ich temat jest nieskończenie wiele, dlatego mamy pewność, że na pewno się nie znudzą. Ciasto na tą przekąskę możemy zrobić z naszego ulubionego przepisu na pizzę. Skład tak naprawdę niczym się nie różni.

Składniki na paluszki a’la pizza

My postawiliśmy na klasykę i składniki ograniczyliśmy do minimum. Na ciasto potrzebujemy: 15 g świeżych drożdży, kopiastą łyżeczkę cukru, 100 ml ciepłego mleka, a także 250 g mąki pszennej. Jeśli do ciasta używacie jajka czy tłuszczu, również możecie je dodać.

Jak zrobić paluchy pizzowe?

Najpierw musimy zrobić zaczyn na ciasto. Wystarczy w małej miseczce umieścić drożdże, cukier oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. W tym czasie zaczyn na pewno wyrośnie. Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki na ciasto i wlewamy zaczyn. Teraz czas na zagniatanie. Robimy to dokładnie, ale nie za długo. Po wykonaniu tego etapu, odstawiamy wszystko pod ściereczką na około godzinę. Chrupiące paluchy pizzowe już są prawie gotowe!

Jak upiec paluszki z pizzy?

Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, odrywamy od niego niewielkie kawałki. Każdy formujemy w kształt wałeczka. Piekarnik nastawiamy na 250 stopni, grzanie góra dół. W tym czasie nasze chrupiące paluchy pizzowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. U nas to była: sól gruboziarnista, oregano, czosnek, a także bazylia. Po około 10 minutach w piecu nasza przekąska będzie gotowa i idealnie chrupiąca! Przed wsadzeniem przystawki do piekarnika, możemy ją posypać serem. W ten sposób nie dość że będzie aromatyczna, to jeszcze przyjemnie serowa.

źródła zdjęć: recipefy, myrecipes

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.