Babeczki oreo. Babeczki czekoladowe. Przepis

Dzisiaj zapraszamy was do czekoladowego świata. Babeczki oreo to nasza propozycja na dzisiaj. Nie dość, że wyglądają apetycznie, to smakują jeszcze lepiej. Z pewnością każdy z nas lubi te ciasteczka. Poznajcie zatem przepis na niesamowicie czekoladowe babeczki, które się udekorowane kremem. Takim pysznościom nie w sposób się oprzeć!

Składniki do babeczek z ciasteczkami oreo

Czego potrzebujemy na nasze babeczki oreo? Do zrobienia muffinek użyjemy: 2/3 szklanki mąki pszennej, pół szklanki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 jajka L, 2 szklankę cukru, a także 1/3 szklanki oleju. Dodatkowo musimy przygotować pół szklanki jogurtu naturalnego albo maślanki, jeśli tego nie mamy w domu, zawsze możemy zastąpić to kefirem. Jeśli lubimy kawowy aromat, opcjonalnie możemy także 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Składniki na krem oreo

Nasze muffinki udekorujemy aksamitnym kremem na bazie serka. Do wykonania potrzebujemy 250 g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, a także drobno rozdrobnione 4 ciasteczka oreo. Wykonanie kremu jest banalnie proste. Wystarczy, że zmiksujemy razem wszystkie składniki. Kiedy masa będzie już gęsta, przestajemy miksować i dodajemy pokruszone ciasteczka. Teraz mieszamy delikatnie sylikonową szpatułką i przekładamy do szprycy cukierniczej. Tak przygotowany krem możemy wsadzić do lodówki.

Babeczki oreo

Jak zrobić babeczki z ciasteczkami oreo

Wykonanie muffinek jest proste i szybkie, a najtrudniejszą częścią jest, aby powstrzymać się przed zjedzeniem ich wszystkich na raz. Jajka miksujemy razem z cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i z sodą. W wysokiej szklance łączymy olej, kefir, a także kawę rozpuszczalną. Teraz do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Teraz wystarczy, że nagrzejemy piekarnik do 180 stopni i przygotujemy papilotki. Do każdej z foremek wlewamy ciasto na nasze babeczki oreo i tak przygotowane, wstawiamy do pieca na 20 minut. Po tym czasie możemy wyjąć babeczki oreo, a kiedy ostygną, dekorujemy je schłodzonym kremem. W każdą babeczkę wbijamy całe ciasteczko oreo i gotowe. Smacznego!

źródła zdjęć: bakingmad, einfachbacken

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.