Wegetariańskie burgery z soczewicy. Sprawdźcie jak przygotować!

Sezon grillowy tuż tuż. Wszędzie będzie unosił się zapach grillowanych burgerów czy kiełbasek. A co z tymi, którzy mięsa nie jedzą, albo są na diecie? Czy mają odpuścić sobie taką atrakcję lata? Absolutnie nie! Zaraz zdradzimy wam prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie smakowite burgery, ale ze strączków. Sprawdźcie, jak zrobić wegetariańskie burgery z soczewicy. Gwarantujemy, że również mięsożercom będzie ciekła ślinka na sam ich widok!

Soczewica co to?

Soczewica jest rośliną bardzo bogatą w wartości odżywcze. Zawiera mnóstwo białka, przez co idealnie się sprawdzi w diecie wegetariańskiej. Oprócz tego jest bogata również w błonnik, składniki mineralne, a także witaminy, Nie dość, że obniża poziom szkodliwego cholesterolu, to jeszcze wzmaga płodność i poprawia kondycję naszych włosów.

Burgery wegetariańskie

To świetna alternatywa dla wegetarian. Idealnie się sprawdzi także dla ludzi ograniczających mięso lub po prostu mających ochotę na coś innego, niż tradycyjny burger. Takie przekąski to nie grzech. Dostarczają nam masę dobrych składników odżywczych. Po zjedzeniu wegetariańskiego hamburgera, czujemy się lekko. Nie będzie nas męczyła zgaga czy niestrawność.

Wegetariańskie burgery z soczewicy

Nie zawsze mamy ochotę na zdrowe sałatki czy koktajle. Czasem chcemy po prostu zjeść zwykłego burgera. Jednak co zrobić, kiedy nie jemy mięsa? Wystarczy zrobić wegetariańskie burgery z soczewicy! Do przygotowania potrzebnych jest kilka składników. Wykonanie jest zaskakująco proste. Wystarczy, że ugotujemy 350 g czerwonej soczewicy. Podczas, gdy strączki się gotują, drobno siekamy 3 dymki i szklimy je na rozgrzanym oleju. Do usmażonej cebulki, dodajemy połowę pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Kiedy wszystko się ze sobą przesmaży, wystarczy doprawić do smaku solą, pieprzem, a także słodką papryką. Do ugotowanej i ostudzonej soczewicy dodajemy zawartość naszej patelni. Po wymieszaniu masy, wsypujemy niepełną szklankę bułki tartej i wbijamy 1 całe jajko. Dokładnie mieszamy i formujemy nasze burgery. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane smakołyki smażymy na rozgrzanym oleju. Wystarczy kilka minut z każdej strony, aby kotleciki były gotowe! Po usmażeniu są gotowe do jedzenia. Możemy dowolnie komponować je z dodatkami i zajadać w hamburgerowej bułce, bez obawy przed kaloriami!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.