Pudding chia – przepis. Jak zrobić wegański fit pudding?

Pudding chia, może nazwa brzmi tajemniczo, jednak to zwykły wegański budyń. Bazą tego deseru są nasiona chia oraz mleko kokosowe. Jeżeli nie jesteśmy na wegańskiej diecie, możemy użyć zwykłego krowiego mleka. Jednak smak kokosa jest dodatkowym plusem tego puddingu. Najlepiej smakuje podany na zimno z musem owocowym. Możemy go nawet zjeść na śniadanie, gdyż jest bogaty w składniki odżywcze i z pewnością dostarczy nam energii na cały poranek!

Pudding chia z mango składniki

Na 2 porcje tego deseru potrzebujemy: 250 ml mleka kokosowego (polecamy jednak mleczko kokosowe z puszki), 4 czubate łyżki nasion chia, pół łyżeczki cynamonu, 3 łyżki syropu z agawy (może być też inne słodzidło, na przykład syrop klonowy lub miód). Jeśli zdecydujemy się na użycie mleczka kokosowego z puszki, możemy dodać tylko 3 łyżki nasion chia, gdyż mleczko już samo w sobie jest gęste. Dodatkowo użyjemy świeże owoce lub mus owocowy, według preferencji. My polecamy mus z mango. Pasuje tutaj idealnie!

Pudding chia jak zrobić?

Przygotowanie tego efektownego deseru jest banalnie proste i nie zajmie nam wiele czasu. Tak naprawdę wystarczy, że wymieszamy razem wszystkie składniki. Do salaterek wlewamy po porcji mleka i dodajemy po połowie nasion chia oraz cynamonu. Pucharki odstawiamy na jakiś czas. Co około pół godziny powinniśmy deser pomieszać, aby nie zrobiły się nieestetyczne grudki. Po upływie mniej więcej 2 godzin możemy posłodzić pudding do smaku, ponownie wymieszać i przykryć folią spożywczą. Teraz wkładamy budyń do lodówki najlepiej na całą noc. Jeżeli jednak nie mamy tyle czasu, może to być nawet kilka godzin.

Mus mango jak zrobić?

Do wykonania pysznego musu z mango potrzebujemy oczywiście mango, najlepsze będzie duże (około 500 g). Myjemy owoc i obieramy ze skórki. Miąższ wyciągamy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na mus. Jeśli jesteśmy fanami słodkiego smaku, możemy dosłodzić nasz mus mango odrobiną miodu, wystarczy łyżeczka. Pudding chia wyjmujemy z lodówki i dekorujemy pysznym sosem owocowym. To wszystko, smacznego!

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.