Firma produkująca „bezmięsne mięso” planuje wejść ze swoim produktem na rynek europejski. Powstała w 2013 roku, prężnie działając w Stanach Zjednoczonych. Złożono wniosek o pozwolenie na stosowanie na terenie Unii Europejskiej hemu – to składnik, dzięki któremu produkt roślinny smakuje jak prawdziwe mięso. Konkurencja jest spora.
Firma produkująca „bezmięsne mięso” Impossible Foods
Towary będące zamiennikami mięsa stają się ostatnio bardzo popularne, gdyż coraz więcej osób rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiąże się to również z tym, iż marki częściej niż dotychczas inwestują w artykuły roślinne, zdecydowanie przy tym zyskując.
Marka Impossible Foods powstała w 2013 roku. Aktualnie działa w Stanach Zjednoczonych, jednak planuje rozszerzyć swoją działalność. Złożyła wniosek, aby wejść na rynek europejski. Co oferuje klientom? Tak zwane „bezmięsne mięso” i również pod tym hasłem reklamuje swoje produkty.
We make meat made from plants, for people who love meat. With 95% of our consumers being meat-eaters, it appears we might be onto something.#ImpossibleFoods
via @FastCompany https://t.co/E5IDaa1uJg— Impossible Foods (@ImpossibleFoods) October 21, 2019
Już tłumaczymy o co chodzi. Firma stosuje sojową leghemoglobinę, czyli tak zwany hem. To właśnie dzięki temu, ich produkt smakuje jak prawdziwe mięso. Co jest świetnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy z niego zrezygnowali, ale tęsknią za tym smakiem.
ZOBACZ TAKŻE: POLSKA KOLEJNY RAZ SPADŁA W RANKINGU DOING BUSINESS
Hem zatwierdzono w lipcu przez amerykańską Agencję Żywności i Leków FDA. Jak podaje tvn24, Unia Europejska ma restrykcyjne zasady i niezbyt optymistyczne podejście do modyfikowanej żywności, dlatego wejście na ten rynek może okazać się ciężkie.
Założona w 2013 roku firma Impossible Foods złożyła 30 września w Holandii wniosek, o dopuszczenie na terenie Unii Europejskiej stosowania sojowej leghemoglobiny, czyli tzw. hemu. https://t.co/ooJVcF6Au2
— TVN24 BiS (@TVN24BiS) October 24, 2019
Impossible Foods nie jest jedyną marką produkującą towar, który wyglądem i smakiem ma przypominać mięso. Największym konkurentem jest Beyond Meat, która również ma w planach wejście na rynek europejski. Obydwie firmy warte są miliardy dolarów.