Szukasz sposobu na pobudzenie organizmu? Potrzebujesz energii do pracy? Zacznij pić yerba mate. Skutecznie stawia na nogi, jest polecana w odchudzaniu, działa także antybakteryjnie. Sprawdź jakie ma właściwości i jak ją przygotować.
Czym jest i skąd się wzięła?
Yerba mate to susz ostrokrzewu paragwajskiego, naturalnie występującego jedynie w Ameryce Południowej. Indianie używali go jako pierwsi i to w sposób rytualny – picie jej sprzyjało zacieśnianiu więzi międzyludzkich.
Właściwości yerba mate
Yerba mate ma właściwości pobudzające i orzeźwiające. Zwiększa dodatkowo koncentrację, bystrość umysłu, a także oczyszcza ciało. Pomaga w stanach zmęczenia, wyczerpania, słabej kondycji psychicznej i fizycznej oraz przy zatruciu organizmu. Dodatkowo może poprawić Twój metabolizm, rozluźnić napięcia w jelitach, wzmocnić odporność. Ma również właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera wiele witamin: A, B1, B2, C, E, a także magnez, sód, potas, żelazo, miedź, mangan siarkę, fosfor i krzem. Energetyczne właściwości yerba mate tworzą alkaloidy – substancje, które sprawiają, że moc naparu ujawnia się stopniowo podczas picia. To także środek zalecany w terapiach odchudzających.
Rodzaje yerba mate
Na opakowaniach w sklepach możesz zauważyć różne hasła, m.in.: „Sin Palo” i „Con Palo”. Sin Palo to w tłumaczeniu „bez patyczków” i jest to susz zawierający jedynie listki. Z kolei Con Palo to „z patyczkami” czyli mieszanka listków i gałązek. „Suave” może oznaczać specjalny rodzaj suszu o słabszych właściwościach pobudzających złożony z większych listków i posiadający mniej kofeiny. Yerba mate dla koneserów oznaczona jest hasłem „Seleccion Especial” i oznacza susz przygotowany ze specjalną starannością, leżakowany krócej lub dłużej niż klasyczne yerby.
Akcesoria do yerby
Yerbę powinieneś pić tradycyjnie z matero (kubeczka do yerby) lub tykwy (tradycyjnie wydrążonej dyni), ale można też użyć glinianego lub ceramicznego kubka. W tym celu potrzebujesz także bombilli. Jest to rurka wykonana z metalu lub bambusa, zakończona niewielkimi otworami, która potrzebna jest do odcedzania fusów.
Jak parzyć?
Po pierwsze do specjalnego naczynia mate wsypujesz susz do 1/4-3/4 objętości naczynia. Następnie dłonią zakrywasz otwór, obracasz do góry dnem i przechylasz. Wtedy umieszczasz bombillę w pustej przestrzeni naczynia. Zalewasz odrobiną wody o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Teraz trzeba chwilę poczekać, aż susz wchłonie wodę. Na końcu zalewasz yerbę większą ilością wody. Po chwili napar jest gotowy do spożycia. Yerba mate można zalewać wodą kilka razy.
Cena suszu
Cena kształtują między innymi dostępność, sposób uprawy czy popularność konkretnego gatunku. Przeciętnie za 500 g suszu zapłacisz około 20-25 złotych.