Pokrzywa – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Pokrzywa to bardzo powszechna roślina, która od dawna ma liczne zastosowania w życiu. Jednak wielu kojarzy ją głównie z poparzeniem podczas spaceru. Jednak warto sprawdzić jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pokrzywa – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. 

Pokrzywa właściwości lecznicze

Przede wszystkim lecznicze właściwości można znaleźć w liściach i korzeniach. Dostarcza wiele witamin, między innymi: B2, B5, C i K. Dodatkowo, jest źródłem beta-karotenu oraz żelaza, magnezu czy potasu. W korzeniach natomiast, lipidy czy lignany. Można ją również znaleźć w składzie leków na schorzenia związane m.in. z wątrobą, trzustką czy nerkami czy preparatach regulujących poziom cukru we krwi czy oczyszczających.

Pokrzywa zastosowanie: na włosy

Pokrzywa jest najbardziej znana w przemyśle kosmetyków. Przede wszystkim powszechnie dostępna w szamponach do włosów. Gdyż ma właściwości oczyszczające. Dodatkowo, działa na łupież czy przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów. Działa nie tylko na włosy, gdyż oczyszcza skórę głowy. Sporą zaletą kosmetyków z pokrzywą jest ich cena. Nie należą one do drogich, gdyż jest to naturalny składnik, ogólnodostępny. Nie zawiera też chemikaliów.

Herbata z pokrzywy

A jak jest z herbatą z pokrzywy? Wspomniane wcześniej właściwości oczyszczające, dzięki czemu wpływa pozytywnie na nasz organizm. Jednak herbata ma również inne właściwości. To samo tyczy się soku, który można bardzo łatwo zrobić. Wystarczy zebrać młodą pokrzywę i wycisnąć sok.

Sok z pokrzywy również ma wiele zastosowań. Wystarczy nasączyć nim wacik i stosować na cerę trądzikową. A to wszystko dzięki właściwością bakteriobójczym. Idealnie sprawdzi się również jako płukanka do ust. Po co wydawać niepotrzebnie pieniądze na drogie produkty, jak naturę mamy pod ręką.

Ta roślina przydatna jest podczas leczenia schorzeń związanych z krwawieniem na przykład: krwotoków z nosa, hemofilii czy wymiotach.

Napar z pokrzywy przygotowanie

Przygotowanie naparu z pokrzywy jest bardzo proste, gdyż wystarczy około 25 gramów korzeni i liści pokrzywy dodać do 0,5l wody i gotować przez 3 minuty. Następnie parzyć przez 20 minut i popijać 2-3 razy dziennie.

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.