Tysiące dolarów na rozwój – tyle otrzyma Róża Rutkowska za jej innowacyjny eko wynalazek. Okazuje się, że można stworzyć opakowanie wolne od plastiku. Dodatkowo, cieszy nas fakt, iż zostało to docenione! Potrzebnych jest więcej ekologicznych rozwiązań, patrząc na to w jakim kierunku zmierza świat. Więcej informacji o Scoby przeczytacie poniżej.
Alternatywa dla plastiku to zawsze dobre rozwiązanie
Róża Rutkowska – absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS w Poznaniu może pochwalić się ogromnym osiągnięciem. Wiele osób czy firm próbuje znaleźć rozwiązania, które sprawią, że używanie plastiku zacznie spadać. Zalega on już prawie wszędzie, trując morza i oceany oraz przede wszystkim nas, czyli społeczeństwo. Komisja Europejska do roku 2021 chce zakazać produkcję jednorazowego użytku. Sytuacja już jest krytyczna, więc jeżeli nie wprowadzimy szybkich zmian – może być jeszcze gorzej.
Is growing edible packaging the next step in combatting plastic waste? Roza Janusz uses the art of fermentation to grow Kumbucha scoby’s to produce a new kind of biodegradable packaging. https://t.co/2X2gcsZj48…/this-zero-waste-packaging-is… pic.twitter.com/OmyQj9XFUS
— The DIFD (@theDIFD) May 23, 2018
Aby wyprodukować takie opakowanie, wystarczy mała przestrzeń i niewielki udział zasobów. Co ciekawe, nie potrzeba dużo czasu, aby ono powstało. Jest to przede wszystkim kompromis pomiędzy wygodą, a dbaniem o środowisko. SCOBY jako symbioza kultur bakterii i grzybów znanych ze sfermentowanej, wcześniej wspomnianej herbaty kombuchy. W InnPoland możecie przeczytać:
Opakowania powstały w efekcie mojej pracy dyplomowej na studiach z wzornictwa. Chciałam połączyć pozornie odległe dziedziny, więc spojrzałam na moje otoczenie i połączyłam je z merytoryczną wiedzą. Wychowałam się w rolniczej rodzinie, więc analizując proces hodowania roślin i mając wiedzę na temat produkcji tworzyw sztucznych, zauważyłam punkt wspólny
#Scoby is a future alternative to plastic food packaging invented by Polish 🇵🇱 student Róża Rutkowska. Scoby is an edible membrane made of bacteria and yeast that could be grown by farmers and possibly used to store dry or semi-dry foods🌿 pic.twitter.com/foc5qeyZOr
— Poland.pl (@Poland) October 26, 2018