Trawa pszeniczna – jak uprawiać, właściwości, sok, dawkowanie

Trawa pszeniczna – co to właściwie jest? Z pewnością zbiera coraz to większe uznanie wśród ludzi, jak i pochwały za swoje zdrowotne właściwości. Jest źródłem chlorofilu a jej uprawa jest bardzo prosta i można zająć się tym w naszym domu. Przedstawiamy najważniejsze właściwości oraz uprawę trawy pszenicznej. 

Udostępnij na Facebooku

Trawa pszeniczna właściwości

Jak wspomnieliśmy wcześniej, trawa pszeniczna ma sporo zdrowotnych właściwości, które korzystnie wpływają również na nasze samopoczucie. Przede wszystkim to źródło chlorofilu. Dzięki temu można zwiększyć ilość czerwonych krwinek we krwi i tlenu. Przepływ krwi jest szybszy a wyniki poprawione. Same zalety.

Jest źródłem witamin tj. witaminy z grupy B jak i A, C, E oraz wapnia, fosforu, potasu, sodu i magnezu. Również dostarcza liczne enzymy m.in. te zmniejszające ryzyko nowotworów. Stymuluje tarczycę, przez co zmniejsza ryzyko otyłości i niestrawności. Odpowiedzialna za wspomaganie pracy wątroby, co w związku z tym przyspiesza detoks organizmu. Co ciekawe, stosowany bezpośrednio na skórę, zapobiega swędzeniu, a użyty sok na skórę głowy może znacznie poprawić jej kondycję, jak i kondycję włosów.

Trawa pszeniczna hodowla/uprawa

Uprawa trawy pszenicznej jest bardzo prosta! Z łatwością można zająć się tym w domu. Przedstawimy wam krok po kroku jak to zrobić i cieszyć się później jej działaniem.

Po pierwsze, należy kupić nasiona. Są one dostępne w prawie każdym sklepie ze zdrową żywnością, także z zakupem nie powinno być większego problemu. Następnie musimy je namoczyć w letniej wodzie i zostawić na 10-12 godzin. Później należy wylać wodę i przez 2-3 dni przelewać wodą nasiona, aż do momentu pojawienia się pierwszych zielonych ogonków. Teraz wystarczy kupić doniczkę lub podłużne pudełko, nasypać tam ziemi i przełożyć kiełkujące nasiona. Istotną rzeczą jest fakt, aby później na kilka dni zostawić to pod przykryciem, wystarczy gazeta, jednocześnie dbając o nawilżenie. Gdy roślina osiągnie 2 cm długości, wstawić doniczkę do słońca i jak dojdzie do 12-15 cm, można ciąć i robić sok.

źródło zdjęcia: timesofindia.indiatimes.com

Sok z trawy pszenicznej

Najlepiej spożywać sok na czczo, ponieważ poprawia to przyswajalność. Trawa pszeniczna dostępna jest również w formie tabletek, jednak najczęściej wybieraną postacią jest właśnie sok. Zalecenia co do częstości picia, to 30 ml dziennie u osób zdrowych, jednak dla tych, którzy chorują zalecamy od 30 do 90 ml. Spożywanie soku ma ogrom właściwości, dlatego warto zająć się uprawą i pić sok dla zdrowia!