Quesadilla z kurczakiem i pomidorową salsą. Sprawdź przepis

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Jest to nic innego jak tortilla z serem i kurczakiem, ale przygotowana w odpowiedni sposób może być istnym niebem w gębie. Potrzebujemy jedynie gotowych placków kukurydzianych lub jakichkolwiek innych placków do tortilli, a resztę przygotujemy sami. Dlatego przedstawiamy wam przepis na quesadilla z kurczakiem i pomidorową salsą!

Aromatyczna marynata do kurczaka

Surowego kurczaka kroimy w paski lub kostkę, kurczak może być też wcześniej ugotowany. Jeżeli przygotowujemy danie z surowego kurczaka, zaczynamy od zamarynowania go. Dobrze dać kurczakowi czas na poleżenie w marynacie. Używamy do marynaty szczypty soli,  oregano – jedna łyżeczka na jedną pierś, szczypty chili i odrobiny oleju. Można użyć zwykłego oleju lub oleju z suszonych pomidorów – jest bardziej aromatyczny. Całość mieszamy w szklanym naczyniu i zostawiamy kurczaka w marynacie na 15-20 minut

Pikantna salsa pomidorowa

W tym czasie przygotowujemy pikantną salsę. Świeżą papryczkę chili (można wyjąć z niej pestki lub zostawić dla pikantniejszego smaku) kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do miski. Z czterech dojrzałych pomidorów wyciągamy pestki żeby salsa wyglądała estetyczniej, kroimy pomidora bez pestek w kosteczkę, dorzucamy do papryczki. Wycięte ze środka pomidora pestki można użyć później do innej potrawy. Do salsy potrzebujemy jeszcze czerwoną cebulę, którą także kroimy w drobną kostkę. Dla orzeźwienia smaku dodajemy sok wyciśnięty z limonki, dużo świeżej lekko posiekanej kolendry o cytrynowym smaku. Do całości dodajemy cztery lub pięć suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kosteczkę, szczyptę soli i odrobinę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy.

Quesadilla przepis

Zamarynowanego wcześniej kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy.

Na placku kukurydzianym układamy dużo tartego sera (im bardziej tłusty ser tym lepiej), kilka kawałków kurczaka, następnie znowu kładziemy tarty ser. Całość przykrywamy pikantną salsą i zawijamy placek w półksiężyc. Tak przygotowane kanapki wkładamy na patelnię i podgrzewamy. Pod wpływem temperatury ser się topi i powstaje zbita aromatyczna masa. Po zdjęciu quesadilli z patelni, kroimy ją w trójkąciki i układamy na talerzu. Ozdabiamy całość kwaśną śmietaną i liśćmi świeżej kolendry. Quesadilla z kurczakiem gotowa!

Poniżej znajdziecie filmik, który pokazuje jak krok po kroku przygotować to danie.

Martyna T

Absolwentka Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu. Miłośniczka festiwali muzycznych oraz książek psychologicznych.