Zupa miso z łososiem. Jak zrobić zupę miso? Przepis

Zupa miso z łososiem przeniesie nas swoim smakiem do Japonii. Jest syta i rozgrzewająca. Pastę miso możemy już kupić w niemal każdym supermarkecie. Warto ją mieć w kuchennej szafce, gdyż świetnie sprawdza się jako dodatek do sosów oraz bulionów. Taki obiad to świetny pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Nasza propozycja podpasuje wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Zupa miso z łososiem składniki

Zupa miso to po prostu esencjonalny bulion z makaronem i rozmaitymi dodatkami. Przeważnie robi się ją z makaronem soba oraz mnóstwem kolorowych warzyw. W celu przygotowania kilku porcji obiadu, potrzebne nam będzie 200 g fileta z łososia, 1,5 l bulionu, 100 g makaronu soba. Będziemy również używać wielu warzyw, my postawiliśmy na różnorodność smaków i kolorów. Dlatego w zupie znalazła się: marchewka, 1/4 pora, 1 łodyga selera naciowego, cały pęczek szczypiorku, a także garść świeżego szpinaku.

Zupa miso z łososiem czym doprawić?

Do takich orientalnych zup świetnie nadadzą się przyprawy iście wschodnie. Japończycy w swojej kuchni uwielbiają używać imbiru oraz limonki. Nutki pikanterii doda niecała papryczka chilii, a chrupki element zapewnią ziarenka sezamu. Aromatu doda również olej sezamowy. Prawdziwa zupa miso nie może oczywiście powstać bez pasty miso oraz sosu sojowego.

Zupa miso z łososiem jak zrobić?

Zaczynamy od ugotowania makaronu soba, robimy to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy jest już miękki, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Teraz myjemy wszystkie warzywa, te które trzeba, obieramy i kroimy. Marchewkę warto pokroić obieraczką na długie wstążki. Teraz czas na ugotowanie bulionu. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Następnie wlewamy łyżkę sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Wszystko mieszamy, a po chwili wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia. Teraz na malutkim ogniu gotujemy wszystko zaledwie 3 minuty.

Zupa miso z łososiem z czym podać?

Do miseczki przekładamy wszystkie uprzednio pokrojone warzywa oraz makaron. Posypujemy wszystko umytymi liśćmi świeżego szpinaku i zalewamy esencjonalnym bulionem z łososiem. Teraz całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, papryczka chilli oraz sezamem. Jeśli chcemy, aby nasze danie wyglądało jeszcze bardziej orientalnie, to zamiast zwykłego sezamu, możemy użyć jego czarnej odmiany.

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.