Tosty francuskie na słodko – przepis. Jak zrobić tosty z chałki?

Jeśli czasem zostanie wam reszta chałki lub chleba tostowego, a nawet zwykłego pszennego chleba i nie wiecie co z nimi zrobić, zawsze warto przyrządzić tosty francuskie na słodko! Smakują wyśmienicie o każdej porze dnia i z każdą konfiturą. Takie śniadanie z pewnością przypomni wam smak dzieciństwa.

Tosty francuskie na słodko składniki

Na przygotowanie dwóch porcji tego śniadania potrzebujemy 6 kromek chałki, pół szklanki mleka albo słodkiej śmietanki, a także 2 jajka. To wszystko jeśli chodzi o podstawowe produkty. Opcjonalnie możemy dodać słodki twarożek, miód czy cukier puder. Nasze tosty będziemy smażyć na maśle lub margarynie.

Tosty francuskie z chałki

Jak zrobić tosty francuskie na słodko? W bardzo prosty sposób! Wystarczy, że chałkę pokroimy na 6 grubych kromek. W głębokim talerzu roztrzepiemy jajko, możemy dodać do niego odrobinę cukru. Do drugiego talerza wlewamy mleko albo śmietankę. Teraz rozgrzewamy masło (lub inny tłuszcz, jednak nie polecamy dodawać oleju) na patelni. W tym czasie przygotowujemy nasze pieczywo. Najpierw maczamy je w śmietance, następnie w jajku i tak przygotowane kładziemy ostrożnie na rozgrzane masło. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Tosty powinny mieć złocisty kolor, robią się wyjątkowo szybko, więc musimy uważać, aby ich nie przypalić.

Tosty francuskie na słodko z czym podać?

Po przygotowaniu naszych tostów czas na dodatki. Bez wątpienia, możemy je zjeść bez niczego, z pewnością będą smakować wyśmienicie. Jednak jeśli chcemy, aby były bardziej pożywne i zaspokoiły nasz głód na trochę dłużej, warto posmarować je słodkim twarożkiem. Kremowy serek śmietankowy będzie do tego celu idealny. Możemy również zrobić takie smarowidło samodzielnie. Wystarczy, że to zwykłego tłustego twarogu dodamy trochę jogurtu naturalnego i wymieszamy go z cukrem oraz żółtkiem jaja. Pamiętajmy, aby przed wbiciem surowego jajka do masy, dokładnie je umyć, a najlepiej wyparzyć! Oprócz serka, możemy także użyć domowej konfitury czy dżemu. Miód lub cukier puder także będą świetnym dodatkiem do naszych tostów. Smacznego!

Po inny przepis na śniadanie na słodko zapraszamy tutaj: Owsianka z pieczonym bananem – zdrowe śniadania, przepis

Aleksandra S.

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, na kierunku Biologia Medyczna. Ma słabość do dobrego jedzenia, podróży oraz zwierząt.